Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №547 від 12.04.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Увага!

Інфекція туберкульозу є у кожного

Інфекція туберкульозу є у кожного

Соціально-економічна криза, зростання числа соціально дезадаптованих і уразливих груп населення, хворих на хронічні соматичні захворювання, алкоголізм, наркоманію та ВІЛ/СНІД - все це причини катастрофічного збільшення хворих на туберкульоз. В Україні протягом одного дня виявляють 4 хворих, а в Рівненській області - 2,3, одна людина помирає. Лікування цієї хвороби на ранній стадії обійдеться в 10 тисяч гривень, а на занедбану форму туберкульозу потрібно буде витратити понад 25 тисяч доларів. Та це ми підрахували лише гроші, а от ваші хвилювання та сльози підрахувати неможливо.

Ще з 1995 року в Україні офіційно проголошено епідемію туберкульозу, призупинити яку досі не вдається. Зафіксовано поширення усіх форм туберкульозу. Нині ця хвороба в Україні призводить до найбільшої кількості смертельних випадків від інфекційної патології. За період з 1991 року, коли почало спостерігатися поступове зростання захворюваності на туберкульоз, рівень смертності зріс у 2,7 раза і становить 22,6 на 100 тис. населення.

Сьогодні на туберкульоз переважно хворіють молоді люди працездатного віку. Проте ризик захворіти однаковий як у безхатченка, так і у бізнесмена, який живе у стані постійного стресу.

У світі налічується 50-60 мільйонів хворих на туберкульоз, щороку захворює 7-10 мільйонів, помирає 3 мільйони осіб.

Один хворий на туберкульоз може інфікувати в середньому 10-15 здорових осіб, а якщо він перебуватиме у громадських місцях, то кількість інфікованих зростає удвічі. Саме це сприяє значному поширенню туберкульозу.

Нині ситуацію загострює ще й ВІЛ-інфекція. Понад 30% ВІЛ-інфікованих хворіють на туберкульоз і близько 40% із них помирає від цієї недуги. ВІЛ- інфекція є потужним чинником, який сприяє розвитку активної форми туберкульозу в носіїв латентної інфекції та підвищує ймовірність розвитку рецидивного туберкульозу.

- Якщо розглядати еволюцію Землі, то спочатку з’явився мікроорганізм, а тоді людина. Тобто, туберкульоз був, є і буде, але ця інфекція керована. Одним із найважливіших заходів контролю за туберкульозом є рання діагностика, ізолювання джерела збудника, тобто госпіталізація хворого та ефективне лікування, яке має епідеміологічне значення, оскільки запобігає формуванню інфекції та поширенню нових випадків захворюванню, - розповідає головний фтизіатр Рівненської області Микола ОРДИНСЬКИЙ. - У 2011 році 92% вперше виявлених хворих охоплено стаціонарним лікуванням. Під час розвитку хвороби проявляються симптоми інтоксикації: зниження апетиту, загальна слабкість, підвищена пітливість, температура тіла піднімається до 37,2-38,0°C. З’являється кашель, на який хворий спершу не звертає уваги, пов’язуючи його з курінням чи застудою. На початкових стадіях і задишка, і біль в грудях проявляються рідко.

Відповідно до індикаторів ефективності роботи програми, відсоток вилікуваних серед уперше діагностованих хворих повинен становити не менше 85,0%. За 2009 рік ефективне лікування серед хворих на вперше виявлений туберкульоз становило 76,8% (Україна - 70,4%), відсоток померлих - 7,8% (Україна - 9,6%), показник невдалого лікування - 9,2% (Україна - 9,7%), перерваного лікування - 4,8% (Україна - 7,0%), а серед хворих з повторним курсом лікування - 59,0% (Україна - 47,1%), відсоток померлих - 11,4% (Україна - 14,4%), показник невдалого лікування - 20,0% (Україна - 22,1%), перерваного лікування - 8,6% (Україна - 11,5%).

Епідемічну ситуацію з туберкульозу також характеризує показник смертності. Так, починаючи з 2008 року по 2011, знизився показник смертності з 17,1% до 9,9% на 100 тис. населення (Україна - 16,6).

Отож, підсумовуючи все написане, можна з легкістю сказати, що від цієї хвороби не застрахований жоден. І хоча вищезазначені цифри лякають, та ми повинні розуміти, що головний ключ до покращення результатів - твереза оцінка ситуації та правильні висновки.

Факти про туберкульоз

• Туберкульоз - інфекційна хвороба, що зазвичай вражає легені.

• Передається крапельним шляхом від людей з активною фазою захворювання.

• Симптоми активної форми ТБ - кашель, втрата ваги, болі в грудях, підвищена температура і нічне пітніння.

• Туберкульоз лікується курсами антибіотиків.

• Україна - одна з 27 країн світу, де виявлено форму туберкульозу зі стійкістю на препарати першого ряду - ізоніазід і рифампіцин.

• Україна - одна з 18 країн Європи, де рівень захворювання у 8 разів вищий від середнього і становить 73 особи на 100 тис. населення.

• Тільки 10% вперше інфікованих хворіють на туберкульоз.

• При кашлі або чханні хворого на туберкульоз крапельки мокротиння у вигляді аерозолю розприскуються на відстань до 10-15 метрів.

• У країнах зі зростаючим числом ВІЛ-інфікованих збільшується і кількість хворих на туберкульоз. Третина ВІЛ-інфікованих заражені туберкульозом.

• Туберкульоз виліковний! Своєчасне звернення до лікаря і правильне застосування препаратів гарантує лікування до 95% хворих.

12.04.2012Юлія ГОЛИК



Рівне-Ракурс №10 від 12.04.2012p. 
На головну сторінку