Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №547 від 12.04.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Кошторис

Збираємо великодній кошик

Збираємо великодній кошик

Наразі українські господині вельми заклопотані, адже готуються чи не до найсвітлішого та наочікуванішого свята - Пасхи. Усім хочеться якнайкраще почастувати своїх рідних та похизуватися перед гостями найвишуканішими стравами, вразити розмаїттям великоднього столу.

Проте переймаються вони не тільки незвичними рецептами, а тим, чи зможуть втілити свої кулінарні фантазії у реальність. Не секрет, що наповнити великодній кошик сьогодні не так-то просто, навіть традиційно найнеобхіднішим. Згідно з церковними канонами - це паска - символ Царства Небесного, хліб вічного буття; яйця - символ самостійного і неповторного життя. Писанка символізує життя, достаток, вічний рух. Крашанка - побажання усякого добра. Так, спекти найпростішу пасочку обійдеться господині близько 20 гривень, покласти до неї писанки-крашанки - ще гривень 10-15. Не кажучи вже про бажану домашню ковбаску чи печене сальце, за яке доведеться викласти від 60 гривень і більше, а до м’ясного закортить ще й хрону докласти, який, до речі, немало-небагато, вартує 7-8 гривень; не завадить і сир з маслом, по 60-80 та 45-70 гривень за кілограм відповідно.

А якщо ви запросите побитися яйцями гостей, та почастуєте їх міцними напоями, накривши щедрого стола - готуйтеся викласти 500-600 гривень як мінімум. Зважте, український менталітет тим часом бере гору - люблять співвітчизники погуляти на широку ногу, особливо після довгого суворого посту, тому на святах не заощаджують, а прибирають багатий стіл. Проте напередодні Пасхи ціни невпинно лізуть угору, тому заощадливим господиням слід ретельно спланувати вміст свого великоднього кошика та скрупульозно підрахувати його вартість.

Отже, найдорожчими, як і завжди, залишаються м’ясні вироби. Кільце домашньої ковбаси (70 грн./кг) обходиться в 20-40 гривень, рубленої (65 грн./кг) - у 27-28 гривень. Шинка продається в основному по 60 грн./кг, а копчена - на 20 гривень дорожча. Якщо ж хтось хоче власноруч закоптити собі шматок свіжини, то свинина на ринку продається по 50 грн./кг, вирізка - по 50-70 грн./кг.

Вартість овочів на великодні свята буде такою: огірки близько 17-20 гривень, помідори - 24-25 гривень за кілограм. Кріп, петрушка, зелена цибуля, салатне листя - все це продається по 3-4 грн. за невеликий пучок.

Обов’язковий атрибут свята - паска, коштує від 7 гривень за маленьку і до 15-30 гривень - за більшу.

Отож, шановні господині, сподіватимемося вам вдасться зібрати великодній кошик за бажанням, незважаючи на кусючі ціни. Головне, будьте розумними при укладанні святкового меню, досить заощадливими та в міру щедрими. З Великоднем!

12.04.2012Лариса САВКОВА Юлія ГОЛИК



Рівне-Ракурс №10 від 12.04.2012p. 
На головну сторінку