Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №237 від 27.04.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Консультпункт

Лікарняний для найманих працівників

“Чи зобов’язана фізична особа - суб’єкт підприємницької діяльності - платник єдиного податку, який використовує працю найманих робітників, зареєструватися у Фонді соціального страхування з тимчасової втрати працездатності і сплачувати до нього внески? Якщо так, то чи мають право стягувати штрафи, якщо не зареєструвався через необізнаність з цього питання?”

М. Войткова, м. Рівне

Насамперед потрібно зазначити, що Фонд соціального страхування - це саме та скарбничка, звідки беруться гроші на соціальні виплати - від народження вашою працівницею дитини до витрат на поховання померлого члена трудового колективу. Зрозуміло, що найчастіше ці кошти використовуються на оплату лікарняних.

Згідно з діючим законодавством, загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню підлягають особи, які працюють на умовах трудового договору (контракту) на підприємствах, в установах, організаціях, незалежно від форм власності та господарювання, або у фізичних осіб. Законом встановлено, що страхувальник - це роботодавець (у тому числі фізична особа), який використовує працю найманих працівників. Роботодавець повинен зареєструватися у відділенні Фонду як платник страхових внесків у десятиденний термін з дня укладення трудового договору з найманим працівником.

Отже, законодавством з питань загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності встановлено обов’язкову реєстрацію як страхувальників в органах Фонду фізичних осіб - підприємців, які використовують працю найманих працівників.

Відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням,” страхувальник - роботодавець несе відповідальність за ухилення від реєстрації як платника страхових внесків, несвоєчасність сплати та неповну сплату страхових внесків, у тому числі таких, що сплачують застраховані особи через рахунки роботодавців. У разі несвоєчасної сплати страхових внесків страхувальником, у тому числі через ухилення від реєстрації як платника страхових внесків, або неповної їхньої сплати страхувальник сплачує суму донарахованих контролюючим органом страхових внесків (недоїмки), штраф і пеню.

27.04.2006Василь МУЗИЧУК,

директор Рівненської міської виконавчої дирекції Рівненського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності




Рівне-Ракурс №10 від 27.04.2006p. 
На головну сторінку