Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №203 від 01.09.2005p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ах, фестиваль!

Мексиканці їли борщ,

Мексиканці їли борщ,

а поляки вподобали пітона

От і відгуляло Рівне один із найкращих у цьому році заходів - Міжнародний молодіжний фестиваль традиційної народної культури “Древлянські джерела”. Проте ще довго рівняни згадуватимуть про знайомство із різними іноземними делегаціями та їхніми традиціями. Запам’ятають і іноземці відвідини нашої держави та Рівного зокрема, адже організатори й для них продумали досить цікаву та захоплюючу програму відпочинку. В останній день фестивалю перед самим гала-концертом вдалося поспілкуватися із деякими колективами. Тут у нагоді стали друзі, які закінчили факультети іноземної філології і без особливих зусиль перекладали те, що розповідали учасники мексиканського фольклорного балету “Санта Аніта” та польського “Мале Слов’янкі” про перебування в нашому місті.

Дівчата в Україні - найвродливіші!

Саме так висловилися гості з міста Салтілло, розташованого в Мексиці і відразу ж продемонстрували запис на відеокасеті, де з ними знайомляться рівненські дівчата.

- Розкажіть про свій колектив.

- Наш фольклорний балет, що має назву “Санта Аніта”, створений у 2001-му році при однойменному культурному центрі в дуже гарному місті Салтілло. Хлопці та дівчата з колективу під керівництвом дуже хорошого директора Немезіо Лопез Сауседо постійно вивчають національні танці Мексики і виконують їх на різноманітних фестивалях. Та, як бачите, тут танцюють тільки під живу музику оркестру, яким керує Жозе Жуан Сіснерос Рівера. Хоча колектив молодий і його музикантам і танцюристам від 15-ти до 22-х років, “Санта Аніта” встигла виступити в багатьох містах нашої країни та побувати за кордоном. З культурою і національними традиціями Мексики ми встигли познайомити такі держави, як Італія, Польща, Австрія. І нарешті ми - в Україні.

- А чи сподобалося вам Рівне?

- Дуже сподобалося! У вас гарне, зелене і чисте місто, а жителі - дружелюбні і постійно до нас підходять, знайомляться і фотографуються. Нам це надзвичайно приємно, адже такої уваги не було, мабуть, у жодній країні, яку відвідували. А ще дуже сподобалися ваші національні страви, якими нас тут пригощали. Щоправда, з усіх запам’ятали тільки борщ, бо інші назви складні. Особливу увагу хочемо приділити вашому фольклору, багатій і різнобарвній культурі: танцям, піснім і традиціям, про які нам багато розповідали. Також ми мали змогу вивчити кілька слів.

- Якщо випаде можливість, чи завітаєте в Україну вдруге?

- Будемо сподіватися, що нас запросять ще раз, адже було б добре побачити й інші міста вашої держави. Повернувшись додому, будемо сумувати за цим чудовим краєм...

Поляків вразив зоопарк і дискотека

Адже саме їх і відвідали учасники польського колективу “Меле Слов’янкі”, який створений у 1975-му році. Цей ансамбль нараховує близько 120 дітей із понад 90 шкіл Кракова, які вивчають національну культуру і традиції та популяризують їх серед інших країн. Фольклорна програма цього колективу досить різнобарвна і представляє слов’янські пісні та польські костюми багаторічної історії Кракова.

- В яких державах, окрім України, ви вже побували?

- Оскільки наш ансамбль існує досить давно, то й побувати ми встигли на багатьох дитячих фольклорних фестивалях - в Англії, Австрії, Бельгії, Болгарії, Чехії, Фінляндії, Франції, Голландії, Канаді, Литві, Німеччині, Іспанії та багатьох інших. Майже на кожному фестивалі ми отримували різні нагороди та перемагали в багатьох номінаціях. Але добре, що в Рівному іноземні колективи між собою не змагаються, бо ніхто б не зміг визначити, чия культура цінніша. На нашу думку, культура кожного народу безцінна.

- Після стількох країн вас чимось вразила Україна?

- Сподобалися ваш театр і музей, де ми побачили багато цікавого, а гіди розповідали про історію Рівного. Також ми були в зоопарку, де познайомилися із величезним змієм. Ми прийшли туди на екскурсію саме в той час, коли працівники зоопарку чистили клітку і дозволили погладити плазуна. Також в один із вечорів нас привели на дискотеку, де ми танцювали мало не до ранку.

- А чи сподобалася вам наша публіка?

- Люди в Рівному веселі і привітні. Траплялися навіть такі, які розмовляли з нами польською, тому спілкуватися з ними було дуже легко. Сподіваємося, що це не останній візит на Україну і обов’язково приїдемо сюди ще не раз.

01.09.2005Оксана ВОЛИНЯК



Рівне-Ракурс №10 від 01.09.2005p. 
На головну сторінку