Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №238 від 04.05.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Консультпункт

Лікарняний для »спрощенців»

“Хто і як нараховує допомогу по тимчасовій втраті працездатності суб’єктам підприємницької діяльності - платникам єдиного податку, зареєстрованим як страхувальники?”

Т.Шевчук, м.Рівне

“Спрощене” оподаткування, так само, як і всі інші види оподаткування, гарантує соціальний захист платнику податків. У випадку хвороби або, що більш приємно, народження дитини, оплата лікарняного здійснюється за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Звичайно, виплати у разі настання страхового випадку підприємець отримає за умови, що він сплатив податок вчасно і у встановлених розмірах. Так само з коштів Фонду оплачуються і витрати на поховання застрахованої особи.

Оскільки із суб’єктів підприємницької діяльності - платників єдиного податку страхові внески на загальнообов’язкове державне соціальне страхування відраховують не з доходу, а із суми сплаченого ними єдиного податку, відповідно здійснюється і розрахунок допомоги. Згідно з п.19 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.03.2001р. №1266, обчислення здійснюється за відповідною формулою, виходячи із суми сплаченого єдиного податку за останні шість календарних місяців, що передують місяцю, в якому настав страховий випадок.

Світлана МАГОЛА, завідувач відділу соціальних виплат Рівненської міської виконавчої дирекції Рівненського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

04.05.2006



Рівне-Ракурс №10 від 04.05.2006p. 
На головну сторінку