Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №238 від 04.05.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Соціальні виплати

Якщо батько ухиляється від аліментів

Завдяки змінам до Закону про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам змінилися розміри пенсій та соціальних допомог. Тепер інваліди з дитинства, котрі втратили одного з батьків, отримуватимуть подвійну пенсію. Раніше ж призначалася лише одна пенсія: або по втраті годувальника або на дитину-інваліда.

За словами начальника відділу управління праці та соціального захисту Рівненського міськвиконкому Маргарити Жолобової, зміни відбулися і у виплаті допомоги по догляду за дитиною до трьох років:

- З першого січня 2006 року Державним бюджетом передбачені зміни виплати допомоги по догляду за дитиною до трьох років. Тепер розмір виплати буде нараховуватися відповідно до середньомісячного сукупного доходу сім’ї, поділеного на кількість членів родини. Наприклад, коли тато взагалі не працює, а мама отримує матеріальну допомогу лише у нас, то таким сім’ям передбачений максимальний розмір допомоги - 248 гривень. Сума матеріальної допомоги по догляду за дитиною до трьох років не може бути меншою, ніж 90 гривень, - наголосила пані Жолобова.

Також з першого січня вступив у дію закон про тимчасову допомогу для дітей, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, перебувають на примусовому лікуванні, місце знаходження їх невідоме або ж сплачують менше встановленої суми аліментів. В цих чотирьох випадках сума нарахування допомоги – різна:

- Якщо батько ухиляється від сплати аліментів, і про це є відповідна довідка із виконавчої служби, то щомісячна виплата проводиться у розмірі 30 відсотків від прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. З першого квітня ця сума для дитини до шести років становить 123 грн, від 6 до 18 – 158 грн 10 коп. Такою ж є сума допомоги, якщо батько або мати знаходяться на примусовому лікуванні, в місцях позбавлення волі, їхнє місцезнаходження невідоме або ж вони визнані недієздатними.

Якщо батько не сплачує присуджені аліменти або ж сплачує менше встановленої суми, то державою доплачується різниця між встановленою та явною сумою, - зазначила пані Жолобова.

Змінилися і умови виплати матеріальної допомоги і одиноким матерям. Якщо раніше матеріальна допомога на дітей виплачувалася до досягнення ними 16 років, учнів та студентів - до 18, то тепер факт навчання не береться до уваги: державна допомога виплачується до 18 років. Більше того, передбачається, що з 1 січня 2007 року буде прийнято закон, за яким виплату матеріальної допомоги на дитину, котра навчається, буде продовжено до 23 років.

04.05.2006Галина СИНЯК



Рівне-Ракурс №10 від 04.05.2006p. 
На головну сторінку