Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №550 від 03.05.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Варто зважати

Темперамент і професія

Для того, щоб знайти своє місце у світі професій, необхідно врахувати дуже багато особливостей своєї натури. Одна з них - темперамент. Деякою мірою він впливає і на розвиток здібностей, особливо тих, які пов’язані з рухами, увагою, здатністю перемикатись з одного типу діяльності на інший.

Існує чотири типи темпераменту.

Сангвінічний темперамент характеризує людину веселої вдачі, життєрадісну, енергійну, ініціативну. Жваво і з великою зацікавленістю відгукується на все, що привертає її увагу. Сангвінік легко пристосовується до змінених обставин, швидко та із задоволенням встановлює контакти з людьми, не почувається незручно за нових обставин. Легко піддається почуттям, але вони в нього несильні і неглибокі. Сангвінік багато обіцяє, але не завжди виконує свої обіцянки. Схильний до спільної діяльності, відрізняється добротою, готовністю прийти на допомогу. Напружена розумова або фізична робота його стомлює. Сангвініку з його врівноваженістю і пластичністю, мобільним темпом і умінням легко перемикатися з одного виду діяльності на інший підійде практично будь-яка робота, окрім монотонної - тут сангвініку важче. Діяльність, що потребує швидкої реакції і разом з тим врівноваженості, найбільше підходить сангвініку.

Меланхолічний темперамент властивий людині, у якої зовнішні прояви почуттів, порівняно з іншими людьми, менш яскраві, але внутрішньо глибокі і тривалі. Меланхолік рідко посміхається, вразливий. У складних ситуаціях розгублюється. Сильне і тривале напруження викликає у нього уповільнення діяльності і навіть її припинення. Не схильний до активного спілкування. Ніколи не обіцяє того, чого не в змозі зробити, дуже переживає, якщо не може виконати обіцянку, навіть коли її виконання від нього самого мало залежить.

Меланхолік з його низькою активністю, високою вразливістю, емоційною збудливістю, невмінням переключатися на іншу діяльність і підвищеною знервованістю успішно працює у спокійній, безпечній безконфліктній обстановці. У сприятливому оточенні гарно виконує свої обов’язки. Ті, кому властивий темперамент меланхолічного типу, відрізняються повільним входженням у роботу, їх працездатність підвищується в середині або під кінець роботи, а не на початку.

Холеричний темперамент характеризує людину, про яку говорять, що вона дуже гаряча, нестримана. Разом з тим холерик моментально заспокоюється, якщо йому поступаються, йдуть назустріч. Це активна, підприємлива людина, яка піддається різким змінам настрою. Вона із захопленням і пристрастю береться до справи, виявляє ініціативу, але внаслідок нераціонального витрачання енергії, запас її швидко вичерпується, настрій різко падає.

Холерику з яскраво вираженими емоційними реакціями, умінням легко перемикатися краще підійдуть циклічні роботи, коли напруга сил змінюється спокійними періодами. Холеричний темперамент має той плюс, що дозволяє зосередити значні зусилля в короткий проміжок часу. Зате при тривалій роботі людині з цим темпераментом не завжди вистачає витримки.

Флегматичний темперамент характеризує холоднокровну, врівноважену, повільну людину, продуману, настирливу у діяльності. Флегматик довго пристосовується до нових видів діяльності і нових обставин. Йому потрібен час, щоб зосередити увагу, переключитися на інший об’єкт чи діяльність. Довго обмірковує нову справу, але, розпочавши її, доводить до кінця. Не любить змін. Настрій у такої людини, як правило, рівний, спокійний.

Флегматик, який відрізняється невисокою емоційністю і низькою вразливістю, є складним на підйом, але здатним надалі напружено, ретельно і тривало працювати, відмінно справлятися з монотонною роботою, що вимагає холоднокровності, методичності і тривалої працездатності. Флегматики не в змозі сконцентрувати зусилля, але замість цього володіють цінною здатністю довго і наполегливо працювати, досягаючи поставленої мети.

Людей з “чистим” темпераментом практично немає - як правило, поєднується декілька типів, але завжди є домінуючий. Ці особливості варто враховувати, обираючи професію.

03.05.2012Рівненський обласний центр зайнятості



Рівне-Ракурс №10 від 03.05.2012p. 
На головну сторінку