Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №238 від 04.05.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Точка зору

Політичні буревії регіонального значення

Це нагадувало презентацію дуже престижного автосалону – джипи, БМВ, та “мерседеси”, кілька “Фордів”. Всі машинки новенькі, чисті, майже незаймані. Вони стояли біля приміщення обласної ради в Рівному минулої суботи. Відбувалась перша сесія новобраної обласної ради.

Ні, далеко не всі депутати нашого регіонального парламенту приїхали на своє перше засідання на іномарках, але саме їх власники і будуть “правити бал” у сесійній залі. Великий бізнес пішов у місцеву політику, – це є факт з яким доведеться рахуватися. Однак обласна рада є далеко не повновладним господарем на Рівненщині. Реальною владою, поки що володіє губернатор, який призначається центром і йому підзвітний. Від того, хто буде займати кабінет губернатора залежить дуже багато. У кулуарах депутати та гості жваво обговорювали питання, – знімуть чи ні з посади Василя Червонія. Більшість схилялись до того, що знімуть. Називалось і прізвище головного кандидата на цю посаду – керівника обласної організації НСНУ Віктора Матчука. Прихильники нинішнього губернатора були на диво спокійні, і поки що ознак бажання потоваришувати з оточенням Віктора Йосиповича не виявляли (принаймні публічно). Що ж стосується самого Червонія, то днями пресслужба облдержадміністрації розповсюдила дуже різке повідомлення в якому зокрема сказано: “Чергові чутки про відставку Червонія цілком у стилі Віктора Матчука, мільйонера, який нажив свій капітал контрабандою банкоматів та відмиванням коштів на будівельних роботах через фірми “Реноме”, а також ухилянням від сплати податків, і чий бізнес тепер валиться, бо ним впритул зацікавились правоохоронні структури”. Сам Віктор Матчук заявив автору, що є вже подання Кабінету міністрів про його призначення на посаду голови ОДА, а повідомлення пресслужби назвав нісенітницею, хоча в суд подавати не збирається. Що ж далі?

Рішення президента, яким би воно не було навряд чи буде легким. Василь Червоній попри програш його блоку на парламентських виборах залишається відомим політиком і доволі впливовою в області фігурою. Перехід його в опозицію небезпечний для діючої влади. З іншого боку, образити Віктора Матчука, а з ним і всю обласну організацію НСНУ, яка добре попрацювала на виборах – теж було б не дуже далекоглядно. Отже, найближчим часом буде цікаво.

Не залишились осторонь від життя обласної влади і ті партії, які не представленні в раді. Вони розповсюдили відкритий лист з вимогою передбачити можливість присутності на сесіях обласної ради представників політичних партій та громадських організацій, які не мають представництва в нинішньому складі ради. Зокрема лист підписали керівники місцевих осередків “Третьої сили”, “Пори”, “Свободи”, “Української консервативної партії”.

Попри всі інтриги залишається питання – як всі ці пертрубації на місцевому “олімпі” відіб’ються на житті простих мешканців області. Бо ж влада в нас працює для народу – принаймні про це говорили всі без винятку політики перед виборами. Будемо сподіватися, що вони це ще пам ятають...

04.05.2006Володимир Конєв



Рівне-Ракурс №10 від 04.05.2006p. 
На головну сторінку