Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №238 від 04.05.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Є проблема

Зарплата в »конверті»

Платити та отримувати стає невигідно

Ні для кого, мабуть, не є секретом, що на підприємствах малого бізнесу та у суб’єктів підприємницької діяльності – фізичних осіб зарплата найманим працівникам часто виплачується в “конвертах”. Так звана “офіційна” заробітна плата працівників дрібних організацій є найнижчою. Які ж наслідки все це має для працівника і яку відповідальність несе підприємець? Завідувач сектору контрольно-перевірочної роботи Рівненської об‘єднаної державної податкової інспекції Сергій Хом’як стверджує:

- Якщо роботодавець при стабільній, прибутковій роботі свого підприємства (згідно з бухгалтерським обліком) фіксує дуже низьку заробітну плату, то цілком можливо зробити висновок, що решту коштів своїм найманим працівникам він виплачує без належних відрахувань до бюджету, тобто неофіційно. На великих підприємствах організувати таку тіньову схему непросто. А на малих та середніх частенько практикується, що із заробленого працівникам сплачується лише мала частина належних платежів. Решта ж - у “конвертах”.

Отож, при проведенні перевірок насамперед звертаємо увагу на тих роботодавців, які фіксують заробітну плату на рівні 150-200 гривень. Зрозуміло, що за такі гроші неможливо прожити, та й громадянин не буде працювати за таку мізерну заробітну плату. Це означає, що решту платять з інших джерел. І, звичайно, без усіляких відомостей. Ось такі підприємства привертають особливу увагу податкових органів.

Як чинимо далі? Настійливо рекомендуємо керівнику переглянути політику стосовно заробітної плати. Якщо зарплата піднімається до належного рівня, тоді більша частина питань до підприємства знімається. Зрештою, реагуємо на звернення свідомих громадян, які володіють документально підтвердженою інформацією стосовно таких незаконних виплат, - виплат, що не дають найманим працівникам права на отримання в перспективі своїх законних соціальних пільг (лікарняні, відпускні, пенсії).

У Рівненській об‘єднаній державній податковій інспекції працює телефон довіри 28-65-50 (м.Рівне), 26-48-41 (Рівненське відділення). Останнім часом дзвінків до податкової інспекції з цих питань стало більше. Це - скарги на роботодавців, які не бажають офіційно виплачувати навіть мінімальну заробітну плату. Працівники чудово розуміють, що без законних виплат у них не буде гідної пенсії, тому й протестують проти заробітної плати в “конвертах”.

У разі підтвердження порушення чинного податкового законодавства в межах правового поля проводяться документальні перевірки таких суб’єктів. Якщо необхідно, ми до своєї роботи залучаємо й інші контролюючі установи, як-от, територіальну державну інспекцію праці у Рівненській області.

Для “ощадливих” керівників хочу також наголосити, що про встановлені факти порушення законодавства при виплаті зарплати Рівненська ОДПІ повідомляє прокуратуру м.Рівне та Рівненського району, адже відповідно до ст.175 Кримінального кодексу України посадові особи підприємств, винні у невиплаті заробітної плати, притягаються до кримінальної відповідальності.

04.05.2006Розмову вела М.ОЛЬГІНА



Рівне-Ракурс №10 від 04.05.2006p. 
На головну сторінку