Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №238 від 04.05.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Обережно, інфекція!

Вірус повертається з вирію

Проте переліт птахів не загрожує Рівненщині пташиним грипом. Принаймні так стверджує начальник управління ветеринарної медицини в Рівненській області В’ячеслав КРИЖАНІВСЬКИЙ. Основні заходи, які наразі використовуються для запобігання зараженню птахів, це щеплення всього поголів’я від хвороби Ньюкасла в десятикілометровій зоні біля кожного птахопідприємства (хвороба має подібні до пташиного грипу симптоми), а також переведення усіх птахопідприємств у закритий режим.

На власні очі змогли побачити журналісти, що таке закритий режим на пташиній фермі, відвідавши днями під час виїзного засідання Рівненського перс-клубу підприємство з вирощування індиків ТзОВ “Грельє-Брошукова”, що знаходиться в с.Жобрин Рівненського району. Єдиним пунктом санпропускника, який вдалося оминути працівникам ЗМІ, виявився душ. Кількаразова дезинфекція взуття, одноразові халати, шапочки - такий комплект був обов’язковим для кожного з нас.

Загалом індики тут поділяються на три вікові групи, кожна з яких утримується окремо (індичата, які нещодавно вилупилися, індики у віці восьми тижнів, доросле птаство віком 16-ти тижнів). Подивитися на молодняк дозволили лише загорненому з ніг до голови в захисний одяг оператору місцевого телебачення та одній дуже зацікавленій журналістці з фотоапаратом. Усі ж інші “працівники пера й мікрофона” мали змогу заглянути за двері, де утримується доросле птаство, яке вже не таке піддатливе стресам і з честю витримало увагу неочікуваних гостей.

Як повідомив головний ветеринарний лікар підприємства Павло КУЛИК, кожен з працівників птахофабрики отримав щеплення від людського грипу, до того ж їм заборонено тримати птицю в домашніх господарствах. Натомість усім працівникам безкоштовно виписують чотири лотки яєць на місяць, м’ясо ж птиці продають не за ринковою ціною, а за собівартістю. Кожен із цих працівників має два змінні комплекти робочої форми, яку вдягає після прийому душу на санпропускнику. Такі заходи безпеки разом із закритістю підприємства для сторонніх осіб є достатніми й під час сезонної міграції диких птахів, вважає пан Кулик.

Наразі рівняни досить обережні і чи не про кожну мертву птицю, знайдену на вулиці, інформують ветеринарну службу області.

- Зрозуміло, що тривала подорож виснажує пернатих, частина їх слабне і падає, тож звернень до ветеринарних служб порівняно з зимовим періодом стало більше, - розповідає В’ячеслав КРИЖАНІВСЬКИЙ. - Тож ветеринари реагують на кожен виклик, який іноді виявляється й хибним, але жодного випадку захворювання птиці на пташиний грип в області не виявлено.

04.05.2006Антоніна ТОРБІЧ



Рівне-Ракурс №10 від 04.05.2006p. 
На головну сторінку