Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №554 від 01.06.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Консультація

Через куріння людина втрачає 19 років життя

Через куріння людина втрачає 19 років життя

Страшні зображдення легень завзятих курців, дітей в клубах диму і лікарів, які реанімують хворого, та надписи на кшталт “Куріння викликає рак легень”, “Куріння може призвести до безпліддя” і так далі - саме цими рекламними трюками громадян попереджають про небезпеку куріння. Та головна проблема в тому, що всі знають про шкоду тютюнопаління, але мало хто сприймає це всерйоз. І головне підтвердження цьому - шокуюча статистика.

За статистикою Всесвітньої організації охорони здоров’я, щорічно у світі від хвороб, викликаних курінням, помирають 5 мільйонів людей. Одна людина - кожні 6 секунд; 10 чоловік за хвилину; майже 14,5 тисяч у день. В Україні статистика ще більш сумна. Через тютюн щорічно з життям прощаються 120 тисяч курців.

Цифри насправді лякають. Тому до Всесвітнього дня боротьби з тютюнопалінням, який відзначається 31 травня, у Рівному провели круглий стіл.

- Понад 100 тисяч українців у рік помирають від хвороб спричинених тютюнопалінням, - розповідає заступник головного лікаря Ігор ГАШИНСЬКИЙ. - Це приблизно 300 громадян щодня. Найчастіше куріння викликає серцево-судинні хвороби - 47%, захворювання органів дихання - 19%, рак легень - 16%, інші онкологічні захворювання - приблизно 9%. За статистикою люди, які курять, втрачають приблизно 19 років свого життя.

Не менш вражає проблема тютюнопаління серед дітей. Соціальні дослідження показують, що до 11 років 17% школярів починають курити цигарки.

Неабияку дискусію викликав і новий закон про куріння. Тому на зустрічі говорили й про місця, де дозволено курити. Адже днями Верховна Рада повністю заборонила куріння у громадських місцях. Тож тепер любителям покурити буде непереливки. Бо закон-то прийняли, а місць для куріння не облаштували.

Отож, проблем вистачає, а вирішувати їх не поспішають. Наші громадяни звикли жити за принципом “Моя хата з краю, нічого не знаю”, тому й замислюємося про проблеми лише тоді, коли біда зайшла до хати.

Курити чи не курити - це лише ваш вибір. Але дихати чистим повітрям - це право кожного громадянина.

Факти про куріння

На нашій планеті курять приблизно 1,3 мільярди людей.

За 1 секунду на Землі викурюється 300 000 цигарок.

Куріння викликає 6% смертей у всьому світі.

Щорічно від куріння вмирає 3 мільйони людей.

300 мільйонів дітей, які живуть сьогодні, будуть убиті тютюном у дорослому віці.

Загальна кількість недопалків на планеті за 1 рік становить 2 520 000 тонн.

Кожні дві секунди у світі помирає одна людина. Люди гинуть через війни, голод, СНІД та багато інших причин.

Дослідження показало, якщо взяти одну тисячу людей 20-річного віку, які курять, і прослідкувати за ними до 70-ти років, то можемо спостерегти таку статистику:

- одного з них вб’ють;

- дев’ятеро загинуть у дорожньо-транспортній пригоді;

- двісті п’ятдесят знищить куріння;

- ще двісті п’ятдесят людей помруть після 70-ти років від хвороб, пов’язаних саме з курінням.

Кожні десять секунд з’являється нова жертва тютюну. З 1950 року куріння вбило 62 мільйони чоловік. А це більше, ніж загинуло у Другій світовій війні.

01.06.2012



Рівне-Ракурс №10 від 01.06.2012p. 
На головну сторінку