Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №554 від 01.06.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Поради працедавця

Як потрібно поводитися під час співбесіди

Як потрібно поводитися під час співбесіди

Головним фактором позитивного першого враження на співбесіді є охайність і акуратність здобувача роботи. Таких висновків дійшли експерти рекрутингової компанії “Hudson”, опитавши представників 129 компаній в Україні. Зовнішній вигляд потенційного співробітника є дуже важливим критерієм для 79% опитаних компаній.

“Якщо інше не зазначено, на співбесіду краще одягтися по-діловому, ніж у вільному стилі”, - відзначають в компанії “Hudson”.

Головна порада фахівців з рекрутменту напередодні співбесіди: дізнатися максимально багато інформації про потенційного працедавця.

Обов’язково варто знати зміст свого резюме. Можна продумати і питання, які виникнуть у співрозмовника, заздалегідь обміркувавши повноцінні відповіді на них.

Потрібно правильно привітатися

Також фахівці радять відчувати себе комфортно в офісі компанії, що запросила на співбесіду.

“Не соромтеся по-дружньому заговорити з секретарем. Близько половини респондентів вважають це важливим фактором для створення позитивного враження про кандидата. Пам’ятайте, співбесіда починається з входу в основну будівлю, а не в кабінет для співбесід. Невимушена розмова допоможе вам залишити позитивне враження про себе та розслабить перед співбесідою”, - радять фахівці компанії “Hudson”.

Близько 40% опитаних HR-менеджерів вважають вміння правильно привітатися дуже важливим для здобувача роботи.

Ідеальним здобувачем роботи для більшої частини опитаних компаній буде доглянутий чоловік (свіжа зачіска та непомітний макіяж для жінок), одягнений в діловий костюм без великої кількості прикрас і ароматів, що вміє правильно вітати співрозмовника та виражає впевненість у собі й те, що відбувається навколо.

Як правильно розповісти про свої досягнення

Під час співбесіди дуже важливо підтримувати зоровий контакт зі співрозмовником, проявляти впевненість і вимкнути звук мобільного телефону.

95% учасників опитування "Hudson" вважають, що кандидату важливо виглядати впевненим. Навіть не найбільш впевнені від природи люди можуть сконцентруватися на своїх сильних сторонах і розповісти про попередні успіхи.

Ще одна важлива порада - намагайтеся так розповідати про свої досягнення, щоб вони відповідали вимогам вакансії, на яку ви претендуєте. Задавайте тон співбесіди самостійно. Уявіть ваш внесок в успішне майбутнє цієї посади.

Іноді позитивні враження можуть замінити відсутність певного досвіду. Тому завжди підкреслюйте свої позитивні якості та мотивацію щодо конкретної посади.

Йдіть від розмитих відповідей

Експерти радять претендентам у ході співбесіди не йти від відповідей. Давати нечіткі, розмиті відповіді також не варто. Довгі відповіді також не особливо бажані.

Йдучи зі співбесіди, намагайтеся дізнатися якомога більше про плановані етапи. Чи буде тестування? З ким можуть бути ще співбесіди? Знаючи цю інформацію, ви будете більш підготовленим до продовження.

Наприкінці розмови з HR подякуйте за співбесіду та підкресліть зацікавленість у вакансії й те, наскільки ваш досвід, навички та досягнення відповідають вимогам.

01.06.2012



Рівне-Ракурс №10 від 01.06.2012p. 
На головну сторінку