Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №555 від 07.06.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Позиція

БЮТ: закон про мови – антиконституційний
Юрій ПРОКОПЧУК: “Мета законопроекту

БЮТ: закон про мови – антиконституційний Юрій ПРОКОПЧУК: “Мета законопроекту

Колесніченка-Ківалова – відволікти людей від негараздів в економіці та соціальній сфері”

Як відомо, 5 червня провладна більшість у Верховній Раді проголосувала, знявши з розгляду всі альтернативні мовні законопроекти, проект Закону “Про основи державної мовної політики”. Його автори - відомий демонстративною українофобією Вадим Колесніченко та екс-голова ЦВК Сергій Ківалов - намагаються переконати українців і світ, що метою розробленого ними документа є лише захист мов національних меншин, права яких за нинішньої ситуації нібито утискають. Натомість Венеціанська комісія й уповноважений з прав національних меншин ОБСЄ розкритикували цей документ і зробили це саме тому, що його схвалення, на їхню думку, становитиме загрозу державній мові титульної, державотворчої нації, оскільки невиправдано звужуватиме сферу її вживання.

- З Європейською хартією регіональних мов, якою прикриваються творці цього законопроекту, він нічого спільного не має, - заявив народний депутат України, голова Рівненської обласної організації ВО “Батьківщина” Юрій ПРОКОПЧУК (на фото в центрі) на прес-конференції, яка відбулася 1 червня у Рівному. - Адже у Хартії йдеться про захист регіональних мов, які вимирають. Такою в нас можна назвати гагаузьку, але аж ніяк не російську. Окрім того, у Хартії зазначено, що захист регіональної мови не може зашкодити офіційній, проте у нашому випадку ця загроза існує.

Юрій Прокопчук нагадав, що першу спробу “продавити” цей закон через ВР регіонали здійснили 24 травня, однак опозиція не допустила ухвалення цього антиконституційного закону, дійшло навіть до бійки між депутатами від опозиції та від Партії регіонів, після якої було госпіталізовано депутата від фракції “БЮТ-Батьківщина” Миколу Петрука, колишнього командувача 13-го армійського корпусу в Рівному. Наступного дня, 25 травня, опозиція була змушена знову блокувати роботу парламенту через загрозу повернення до розгляду закону про мови.

До речі, проект закону №9073 “Про основи державної мовної політики” депутати від фракції Партії регіонів Сергій Ківалов і Вадим Колесніченко зареєстрували у ВР ще в серпні 2011 року. Чому вирішили ухвалити цей закон саме тепер? На думку Юрія Прокопчука, це робиться для того, щоб, по-перше, відволікти увагу людей від негараздів в економіці, соціальній сфері та від краху реформ, які намагалася здійснити чинна влада. По-друге, щоб напередодні парламентських виборів мобілізувати електорат, який “регіонали” вважають своїм. За соціологічними дослідженнями, Партія регіонів може повернути собі три відсотки голосів, якщо ухвалить ганебний закон про мови. “Регіонали” бояться перемоги на виборах Об’єднаної опозиції, а тому пішли на цей антиконституційний крок.

Юрій Прокопчук висловив занепокоєння з приводу того, що ухвалення депутатами ВР законопроекту про мовну політику може призвести до розколу в країні, протистояння в українському суспільстві, русифікації та знищення України як держави внаслідок її федералізації. Від імені Об’єднаної опозиції він закликав усіх, кому не байдужа доля країни, прийти 5 червня о 9.00 до Верховної Ради і не допустити ухвалення антиконституційного закону про мови. “Лише спільними зусиллями ми зможемо зупинити владу і не дозволити їй нищити країну, - наголосив народний депутат. - 24 травня у Верховній Раді був не політичний, а справжній бій. За потреби ми битимемося до кінця”.

Головний “бютівець” Рівненщини розповів також про створення потужного політичного об’єднання “Батьківщини” з “Фронтом змін”, партіями “Реформи і порядок”, “Народна самооборона”, Народний Рух України, “За Україну”. Об’єднана опозиційна сила носитиме назву “За Батьківщину”. Зараз Об’єднана опозиція веде переговори про співпрацю з ВО “Свобода” Тягнибока і партією “УДАР Віталія Кличка”.

Народний депутат Юрій Прокопчук закликав усіх виборців до політичної пильності: “Нібито національно свідомі люди приходитимуть у вишиванках і клястимуть цю владу - їм це буде не дозволено, а рекомендовано, - зазначив він. - Вони робитимуть на цьому свою передвиборчу компанію, але їх завдання - не пройти в парламент, а відтягнути на себе частину електоральних голосів, аби перешкодити перемозі кандидатів від Об’єднаної опозиції”.

Юрій Прокопчук пообіцяв, що люди, які йтимуть на парламентські вибори в єдиному партійному списку, будуть відомими та шанованими особами на Рівненщині, а кандидатами Об’єднаної опозиції від мажоритарних округів області стануть лише вихідці з нашого краю.

На завершення прес-конференції, в якій також узяли участь голова Рівненської територіальної організації партії “Фронт змін” Вадим СИДОРЧУК та представник депутатської фракції ВО “Свобода” в Рівнераді Олексій БУЧИНСЬКИЙ, Юрій Прокопчук передав рівнянам щиру подяку від лідера партії “Батьківщина” й Об’єднаної опозиції Юлії Тимошенко, незаконно ув’язненої нинішнім політичним режимом, за підтримку і віру в перемогу опозиційних сил.

07.06.2012Олесь ДУБОВИК



Рівне-Ракурс №10 від 07.06.2012p. 
На головну сторінку