Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №556 від 15.06.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Реалії

Підприємцям житиметься простіше

Новий Митний кодекс, котрий вступив у дію з 1 червня, ввів нові правила перетину кордону та перевезення вантажів, що обіцяють спростити життя підприємцям. І тепер митниця активно доносить до суб’єктів підприємництва інформацію про нововведення.

Новий Митний кодекс ввібрав у себе положення багатьох нормативно-правових актів різних рівнів, і тепер саме він виступає основним документом, де прописані всі процедури перетину кордону та митного оформлення. Таке зведення інформації до єдиного документу стало приємною новиною для підприємців - тепер їм не потрібно шукати необхідні норми у різних актах, достатньо лише Митного кодексу.

- Йдучи у ногу з часом, Митний кодекс впровадив активне використання електронних систем та технологій, які дозволять скоротити час проходження митниці, зробити мінімальним вплив суб’єктивних та людських факторів, зменшити кількість бюрократичних процедур, - розповідає заступник начальника Рівненської митниці Олександр ОГОРОДНІК. - Насамперед митниця планує запровадити використання таких систем для фіксації експортних операцій та для перевезення транспортних засобів.

Хорошою новиною для підприємців стало визначення чіткого переліку документів, які митні органи можуть вимагати від них. За поданням Державної митної служби у новому кодексі передбачено подання разом з декларацією лише рахунку чи іншого документу, що визначає вартість товару, та декларації митної вартості. Однак, закон прописує і обов’язок підприємця протягом 3 років зберігати усі рахунки та документи на оформлений товар, і за потреби пред’явити їх митному органові, що свідчитиме про добросовісність декларанта при здійснені зовнішньоекономічної діяльності. Також можливе оформлення товарів і по так званій “попередній декларації”, коли підприємцеві завчасно відома вся необхідна інформація про товар, який ще не перетнув кордону, і він правильно заповнив митну декларацію. У таких випадках немає потреби при прибутті товару на митницю повторно оформлювати декларацію, товар пропускається по вже існуючій.

А також електронне декларування, яке визначене в законі, дозволить всім підприємцям оформлювати свої товари у всіх митних режимах. Активний інтерес підприємців викликала можливість співпраці системи електронного декларування з іншими державними та приватними установами - банками, податковою службою, тощо. Адже документи про перетин кордону товарами чи їх оформлення подаються і до інших установ, де електронного документообігу поки немає. Новий Митний кодекс встановлює обов’язок державних організацій застосовувати електронну форму ведення діяльності, що у свою чергу полегшить співпрацю з митницею. За дорученням Президента України, зараз активно розробляється єдина електронна система обігу документів, що дасть змогу пред’являти електронні версії документів до багатьох установ, а це спростить життя підприємцям.

Спростить перетин кордону та зекономить час і надане митникам право приймати попередні рішення до моменту фактичного ввезення товару за умови надання підприємцем необхідних відомостей, зокрема, про країну походження товару, його класифікацію, поміщення в певний митний режим тощо.

Схвально підприємці зустріли і нововведення, що передбачає визначення митної вартості товарів за ціною укладеної угоди, та жорсткі часові обмеження на вивчення посадовими особами митниць поданих документів та прийняття рішень.

Ну руку підприємцям і збільшення їх прав у можливості оскарження рішень, дій та бездіяльності митних органів і їх посадових осіб, а також прописана в законі норма про відшкодування шкоди, завданої підприємству діями посадовців під час перевірки, за рахунок коштів державного бюджету.

Але у новому законі прописані права та обов’язки не лише митників, а й підприємців, головними серед яких є добросовісність та чесність у співпраці з митними органами.

15.06.2012



Рівне-Ракурс №10 від 15.06.2012p. 
На головну сторінку