Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №556 від 15.06.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Освіта

ЗНО під прицілом

ЗНО під прицілом

Тотальний місячний стрес пережили цьогорічні випускники шкіл. Через три прості букви - ЗНО, абітурієнти не досипали, не доїдали та постійно нервували. Проведені ночі над підручниками, постійна зубрьожка та написання шпаргалок - ось основний план роботи випускників. Та, нарешті, ЗНО - 2012 закінчилося. 7 червня відбулося заключне тестування основної сесії зовнішнього незалежного оцінювання. Робити якісь висновки про позитивне чи негативне складання тестів поки що зарано. Але проаналізувати всі недоліки та переваги проведення ЗНО, в самий раз.

Цього року абітурієнти здавали тести з десяти дисциплін. За перебігом зовнішнього незалежного оцінювання, явкою учасників ЗНО, використанням металодетекторів та роботою персоналу на пунктах тестування спостерігала громадська організація ОПОРА.

Представники організації відвідали пункти тестування у Рівному, Сарнах, Кузнецовську, Дубровиці та Дубно. Загалом, за всіма предметами тестування основної сесії, в Рівненській області спостерігали 55 осіб.

- Найбільш масовими порушеннями з боку учасників ЗНО є використання мобільного телефону, - розповідає член координаційної ради РОО ВГО “Громадська мережа “ОПОРА” Анатолій БОНДАРЧУК. - Спостерігачі ОПОРИ зафіксували більше десятка випадків використання телефонів. Були випадки, коли учасника позбавили права здавати тестування. Причиною цього стало зчитування інформації з мобільного телефону. Ця ситуація є одним із прикладів успішного використання металошукача. Та телефонами користувалися не лише учні. В одній із Рівненських шкіл інструктор протягом тривалого часу працював із мобільним телефоном, ховаючи його під столом. Хоча такі дії є суворо забороненими. Спостерігач повідомив про виявлені факти порушень уповноважену особу. Та всупереч інструкції, останній відмовився вносити факти порушень до протоколу, зробивши інструктору лише зауваження.

Також спостерігачі розповіли і про використання металодетекторів. Адже нововведенням цьогоріч є наявність металошукачів на пунктах тестування у працівників державної служби охорони. У Рівненській області працівників ДСО забезпечили пошуковими пристроями на 100%. Також новинкою ЗНО цього року є введення посади державного інспектора під час тестування. Щоправда, його присутність на пунктах тестування не обов’язкова.

- Основна мета ЗНО - забезпечити рівні умови проведення оцінювання рівня навчальних досягнень, - розповідає директор Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Лариса СЕРЕДЯК. - Цього року явка абітурієнтів на тестування нижча, ніж у минулі роки, до прикладу, торік на тести з української мови з’явилося 94-95% дітей, а цього року - близько 92%. На пунктах тестування в Рівненській області, де зареєстровано понад 10 тисяч учасників, працювало майже дві тисячі людей. Весь персонал проходив навчання й інструктаж. Та, безперечно, у цій роботі присутній людський фактор. Тому час від часу і виникають різні нюанси на пунктах тестування. На жаль, абітурієнти думають, що на тестуванні їм може допомогти ще щось, окрім знань. Тому вони готують шпаргалки або сподіваються на допомогу мобільного телефону. Зі своєї сторони я засуджую репетиторів, вчителів, які закликають учасників тестування до них телефонувати за потреби вирішення чи уточнення якогось запитання. Ці люди протягом року працювали з дитиною і брали за це гроші. Тому мови про дзвінки бути не може. Варто сказати, що цього року були такі порушення. І через цей дзвінок дитині не дозволяли продовжувати тест.

Виникали на пунктах проведення зовнішнього незалежного оцінювання і позаштатні ситуації. Так, спостерігачами зафіксовано декілька звернень абітурієнтів до медичних працівників. Був випадок, коли один із абітурієнтів запізнився на тестування і хотів, щоб його допустили до складання ЗНО. Коли до нього вийшла уповноважена особа, він намагався “порішати”, щоб його записали на тестування наступного дня.

Загалом, період складання ЗНО є складним та непередбачуваним. Це головний біль для дітей, батьків, вчителів і багатьох інших учасників. Та на думку спеціалістів, зараз немає кращої системи оцінювання знань, ніж зовнішнє незалежне оцінювання.

15.06.2012Юлія ГОЛИК



Рівне-Ракурс №10 від 15.06.2012p. 
На головну сторінку