Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №559 від 05.07.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Сонце не завжди друг

Як на сонці гукнеться, так на землі відгукнеться: посухи, “мокрі роки”, збільшення або зменшення гризунів, урожайність сільськогосподарських культур - все проходить піки мінімуму і максимуму, чутливо прослуховується до змін активності сонця.

Сонячні примхи впливають на наше життя, а також призводять до послаблення здоров’я. В дні появи на сонці плям загострюються хронічні захворювання. Група французьких лікарів проаналізувала терміни і причини передчасної смерті 200000 тисяч людей і встановила, що понад 80% із них померла в дні появи на сонці плям. Смертність від інфаркту міокарду під час сонячної активності збільшується в 11-16 разів. Під час спалахів на сонці зменшується кількість еритроцитів і гемоглобіну на 10-20%, лейкоцитів, зростає кількість лімфоцитів. В зв’язку з цим загальний стан організму погіршується, а захворювання виникають частіше.

Чи корисно для здоров’я перебування на сонці?

Так, якщо не втрачається почуття міри. У людей, які мало бувають на сонці, знижується імунітет, сповільнюється обмін речовин, синтез вітаміну Д, погіршується настрій. Тому сонячне світло необхідне людям. Але коли наш організм отримує надто багато ультрафіолетового проміння, можуть виникати дуже серйозні проблеми зі здоров’ям. Тривале перебування на сонці протипоказане дітям і людям похилого віку. У дітей шкіра дуже ніжна, а здатність до терморегуляції ще слабко розвинута. У людей похилого віку ця здатність уже порушена. В групу ризику входять також вагітні жінки і люди, які страждають від багатьох недугів: онкологічних захворювань, хвороб серця, щитоподібної залози. При цукровому діабеті, туберкульозі, неврастенії і неврозі, порушеннях функції печінки і варикозного розширення вен, а також екземі сонячні ванни приймати слід вкрай обережно.

Як правильно засмагати?

Я би порадила засмагати в тіні. Це найбезпечніший варіант, при якому тіло отримує 60-65% того ультрафіолетового випромінювання, яке є на відкритому просторі. Не слід засмагати відразу після купання, коли шкіра вкрита крапельками води: вони, як збільшувальні скельця, сфокусують сонячні промені і можуть викликати опіки. Сонячні ванни приймати тільки після того, як розітретесь досуха рушником. Не йдіть на пляж відразу ж після їжі або натщесерце. Пам’ятайте, що надлишок сонячного світла як і його брак, знижує імунітет і може спровокувати хронічні захворювання, наприклад, виразку шлунку або герпес.

В спекотний період їжте менше м’ясної і жирної їжі, а більше рослинної. Пити найкраще всього чисту негазовану воду, можна квас. Алкогольні напої настійно не рекомендують. Тим, хто вимушений працювати на сонці, слід одягнути світлий головний убір, а також одяг з довгими рукавами, бажано із натуральних тканин.

05.07.2012Валентина КОПЕЛЬ



Рівне-Ракурс №10 від 05.07.2012p. 
На головну сторінку