Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №559 від 05.07.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Абетка здоров’я

Вітамін В2 - запорука міцного здоров’я навесні!

Вітамін В2 - запорука міцного здоров’я навесні!

Вітамін В2 виконує важливі функції в процесі обміну, відіграє велику роль у процесах росту і дихання. Він необхідний для синтезу білка і жиру, для нормальної роботи шлунку і печінки, бере участь у процесах кровотворення.

Рибофлавін має також велике значення для забезпечення нормальної діяльності органів зору і загоєння ран після травм, нормалізує стан нервової системи. При його недоліку в харчуванні у людини з’являється сиплість у голосі, тріщини в куточках рота, а в подальшому розвивається недокрів’я, з’являється швидке стомлення, м’язова слабкість, починається випадання волосся і т.д.

На щастя, дефіцит рибофлавіну не так небезпечний для дорослих, оскільки він виробляється в самому організмі (“внутрішнім фактором”) в певних кількостях. І все ж необхідно враховувати потреби організму в цьому вітаміні при складанні денного раціону, особливо для дітей. Якщо у когось з дітей або людей похилого віку з’являються тріщини на губах, слід додати в їжу продукти, багаті на рибофлавін (а також каротин), крім того, протягом 5 - 10 днів рекомендується приймати пивні дріжджі або мигдаль.

При відсутності цих продуктів можна поповнити дієту яловичою або свинячою печінкою, нирками та серцем. Введення рибофлавіну у вигляді таблеток по 2 мг на день (для дорослого) може забезпечити заповнення його недоліку за декілька тижнів.

Серед продуктів, багатих на рибофлавін, перше місце займають дріжджі. Під час епідемії пелагри товариство Червоного Хреста розподіляло їх в районах, де лютувало це захворювання. У 100 г пивних дріжджів міститься удвічі більше рибофлавіну, ніж потрібно людині, - 5,54 мг. Хлібні дріжджі містять половину цієї кількості.

Друге місце за змістом вітаміну В2 займає печінка . У 100 г яловичої печінки міститься 3,96 мг рибофлавіну. Овеча, теляча і куряча печінка містять меншу його кількість, але і вона перевершує мінімальну денну потребу (у кожних 100 г). 120 г нирок і серця покривають щоденну потребу дорослої людини в рибофлавіні. Куряче серце містить більше вітаміну В2, ніж печінка. Вітамін В2 стійкий при нагріванні, але руйнується в продуктах під дією сонячного світла.

05.07.2012



Рівне-Ракурс №10 від 05.07.2012p. 
На головну сторінку