Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №562 від 03.08.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Крок вперед

Заощаджуємо енергію, не забруднюючи повітря

Заощаджуємо енергію, не забруднюючи повітря

Енергоощадні лампочки витрачають менше електроенергії з більшим виходом світла і, як наслідок, спричиняють менше викидів вуглекислого газу. Але викидати їх потрібно у окремі контейнери, а не просто у смітники, позаяк такі лампочки містять високоотруйну ртуть.

“Впровадження системи утилізації ртутовмістних ламп у м. Рівне” - саме із такою назвою молодіжна громадська організація “Екоклуб” презентувала пілотний для України проект із збору енергозберігаючих лампочок.

- Цей проект має на меті розробити систему збору енергоощадних лампочок та пробудити у людей відповідальне ставлення до їхнього використання , - розповідає координатор проекту ММГО “Екоклуб” Олена ПІНЧУК. - Для цього створена група із фахівців різних установ, яка і займатиметься проблемою утилізації енергоощадних ламп. Адже, наразі, в нашому місті не розроблено системи збору лампочок і люди викидають їх просто у смітник, цим самим забруднюючи навколишнє середовище.

Якщо ж звернутися до статистики, то наразі в кожній третій квартирі використовуються енергоощадні лампи, 37% з них викидають у неспеціалізовані смітники, 12% - зберігають у своїх оселях, 5% - відносять до магазину, у якому купували та 2,8% - здають на утилізацію до спеціалізованого підприємства. Ці цифри засвідчують, що населення просто не усвідомлює наскільки шкідливими є ці лампочки, коли вони розіб’ються.

- Головне завдання нашої служби полягає в нагляді й контролі впливу шкідливих речовин на організм, - розповідає заввідділу Рівненської міської СЕС Ірина БОНДАРЧУК. - І одним із таких факторів є ртуть, яка і міститься в енергоощадних лампах. Якщо в чистому вигляді ртуттю отруїтися неможливо, то вона може вплинути на людський організм своїми парами, які потрапляють в організм через дихальні шляхи.

Фінансуватиметься проект за рахунок Фонду “Східна Європа”. Загалом на “Впровадження системи утилізації ртутовмістних ламп у м.Рівне” планують витратити близько 170 тисяч гривень.

- Для того, аби зацікавили людей у здачі ламп, ми прийматимемо їх безкоштовно, - розповідає директор “Екохел” Іван КОВАЛЬЧУК. - Але тільки від жителів міста, а не від підприємств. Наразі, зовсім не відпрацьований механізм утилізації ламп. Тому ми збираємо енергоощадні лампи і контейнерами відправляємо на утилізацію, яка коштує 2 гривні 20 копійок за одиницю. Підприємці ж платять нашому підприємству за здачу однієї лампочки 5 гривень 40 копійок.

Реалізація такого проекту у Рівному має забезпечити появу спеціалізованих пунктів прийому та утилізацію енергозбезігаючих лампочок, що значно покращить екологічну ситуацію в нашому місті.

03.08.2012Юлія ГОЛИК



Рівне-Ракурс №10 від 03.08.2012p. 
На головну сторінку