Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №239 від 11.05.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Куди піти вчитися

Стипендія - 5 тисяч євро

Стипендія - 5 тисяч євро

Рівненський інститут слов’янознавства

відчиняє двері у великий світ

Нещодавно група викладачів Рівненського інституту слов’янознавства з науковим візитом побувала у Варшаві, у Вищій школі менеджменту. За європейськими стандартами вона готує магістрів, і на сьогодні п’ятеро студентів інституту слов’янознавства навчаються там за магістерськими програмами. З цією школою, як і з деякими іншими закладами європейських країн, керівництво Рівненського інституту слов’янознавства підписало угоду про співпрацю.

- У Варшавській вищій школі менеджменту ми ознайомилися з системою підготовки бакалаврів, магістрів, що здійснюється на основі Болонського процесу, - розповідає виконавчий директор Рівненського інституту слов’янознавства Людмила ШЕЛЮК, яка в числі інших відвідала заклад у Варшаві. - Цікаво й пізнавально було розглянути навчальні програми, ознайомитися з бібліотечними фондами, системою студентського самоврядування, проаналізувати документацію відділу кадрів, аби й собі бути ближчими до європейських стандартів. Поділилося досвідом роботи керівництво цієї школи, зокрема ректор, професор пан Станіслав Давидюк. Цікаві зустрічі відбулися також з деканами школи та студентами, які там здобувають знання.

Наші ж студенти, які нині навчаються у вищих навчальних закладах Польщі, вже добре адаптувалися і вільно володіють польською мовою. Та й недарма, адже впродовж чотирьох років навчання в стінах нашого інституту вони інтенсивно вивчали не лише польську, а й інші мови.

Другим етапом візиту до Польщі було відвідання Європейського колегіуму польських і українських університетів, що в Любліні. Приємно констатувати, що директором Колегіуму призначений випускник нашого інституту 2000-го року Олексій Куций, який згодом закінчив Люблінський університет і докторантуру, підготував до захисту дисертацію. Колегіум було створено в 1997-му році, і нині там навчається 150 аспірантів, з яких 130 - з України. До числа українських аспірантів потрапили й випускники інституту слов’янознавства, - Олексій Нагорнюк, Тетяна Деркач і Олена Подвора.

- Під керівництвом професорів польських навчальних закладів аспіранти Колегіуму опрацьовують матеріали для кандидатських дисертацій, водночас більш близько знайомлячись із науковим доробком країни. А ще - мають чудову нагоду пізнати культуру і традиції сусідньої держави, - зазначила Людмила Олександрівна.

Неабиякий досвід

спілкування іноземною студенти Рівненського інституту слов’янознавства здобувають не лише як слухачі Колегіуму. Кожного літа кращі з них відвідують літні школи Чехії, Словаччини і Польщі, де слухають курси мови і літератури цих країн.

- Такі добрі контакти в нас уже налагоджені з університетами м.Нітру (Словаччина), Карловим університетом у Празі (Чехія) та Жешувським, Торунським і Люблінським у Польщі, - продовжує Людмила Шелюк. - До речі, цьогоріч посольство Чехії надало можливість трьом нашим викладачам стажуватися в університетах міст Пльзень і Брно (Чехія), а двоє студентів з ініціативи польського посольства будуть слухати курси польської мови в Академії мистецтв м.Ченстохов (Польща).

Про результати нашої роботи свідчить успіх випускників інституту, які є нашою гордістю. Так, колишній випускник РІСу, який нині є його викладачем, кандидат політичних наук Антон Шинкарук виграв стипендію в 5 тисяч євро, і зараз проходить стажування в Карловому університеті. Нині він готує наукові розробки з проблем інформаційного суспільства. А студент нашого інституту Андрій Буйвол, який зараз навчається у Польщі, нещодавно виграв грант на навчання у Сполучених Штатах Америки.

Ми надаємо пріоритет вивченню іноземних мов, саме тому кращі випускники РІСу мають можливість потрапити на навчання за кордон і досягнути певних висот. У поточному навчальному році Рівненський інститут слов’янознавства працював над нарощуванням кадрового потенціалу. За 2005-2006 навчальний рік захищено 7 кандидатських дисертацій з різних галузей знань!

- До речі, в грудні Державна акредитаційна комісія Міністерства освіти і науки України надала право інституту слов’янознавства на підготовку магістрів за спеціальностями: “міжнародна інформація”, “країнознавство” і “маркетинг”, - зауважила Людмила Олександрівна. - До Днів слов’янської писемності і культури (22-23 травня) на базі нашого інституту буде проведена конференція за участю професорів Жешувського університету. А 24-25 травня аналогічна конференція проводитиметься в Польщі, де побувають представники Рівненського інституту слов’янознавства.

- Вчитися у нас дуже цікаво, адже, окрім здобуття базових знань, наші студенти мають можливість набути неабиякий фаховий досвід за кордоном, - зазначила наостанок Людмила Шелюк. - Та й проблем із працевлаштуванням після закінчення нашого закладу немає. Тож запрошуємо абітурієнтів до вступу в наш інститут!

Адреса Рівненського інституту слов’янознавства:

33001, м.Рівне,

вул. П.Могили, 28

тел. (0362) 63-12-85, 63-14-05

e-mail: entrant@rissksu.rv.ua

www.rissksu.rv.ua

11.05.2006Алла РОГАШКО



Рівне-Ракурс №10 від 11.05.2006p. 
На головну сторінку