Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №563 від 09.08.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Абетка здоров’я

Вітамін D

Цей вітамін найчастіше асоціюється з синтезом кальцію і фосфору в організмі. Друга, наукова, назва цього вітаміну - кальциферол. Є всього два основні типи кальциферолів: ергокальциферол, або D2 і холекальциферол, або D3. Останній є найважливішим представником групи, що відноситься до вітаміну D.

Найбільше вітаміну D є в жирі печінки тріски - від 5000 до 35000 мегаодиниць на 100 грам. Щоб забезпечити добову потребу в вітаміні потрібно споживати всього лиш 0,3-8 г жиру щодня. У червоній ікрі міститься 320 мг кальциферолу на грам, в одному яйці - 90, а у грамі вершкового масла 50-60 міліграм.

Добова потреба вітаміну D в кожної людини різна. Доза вітаміну D3 становить 400 мегаодиниць, або 10 мікрограмів на добу для здорових дорослих людей. Для нормальних, здорових дітей - 7,5 мкг.

Вітамін D пильно стежить за тим, щоб концентрація кальцію в крові ніколи не опускалась нижче визначеного рівня. Достатня його кількість гарантує організму здорові, міцні кістки і зуби. Але структура і міцність нашої опорно-рухової системи змінюється щогодини в залежності від надходження поживних речовин. Якщо концентрація кальцію в крові падає, у кров надходить невелика кількість паратгормона (гормона прищитовидної залози).

Якщо в стінках кишківника накопичується достатня кількість кальцію, вітамін D транспортує до кісткової системи “запозичений” у неї мінерал. Якщо ж він і далі вимивається з кісток, то це призводить до остеопорозу і атрофії кісткової маси. При нестачі вітаміну D у такій ситуації виникає розм’якшення кісток, у ранньому віці - рахітизм (від цього й назва вітаміну - антирахітичний).

Симптоми дефіциту вітаміну D - біль у суглобах, плечах, випадання волосся, спазми, судороги.

Причини нестачі вітаміну - обмеження часу, проведеного на свіжому повітрі; забруднене повітря і шибки, що не пропускають сонячного світла; схильність тільки до рослинної їжі; недостатня кількість жирів в організмі, так як вітаміну необхідна невелика кількість жиру для засвоєння.

Вітамін D розчиняється в жирі а, отже, може накопичуватись в організмі. Відомо, що занадто велика кількість D3 призводить до надлишкової концентрації кальцію - гіперкальцемії. У такому випадку мінерал потрапляє в стінки кровоносних судин та інших м’яких тканин (нирки, серце, легені), що спричиняє утворення бляшок, або корків, що закупорюють артерії.

Наслідки цього - атеросклероз, і, при нестачі магнію, серцево-судинні захворювання.

Проте природа винайшла захист від скупчення вітаміну D у крові. Під час тривалого знаходження людини на сонці, темний пігмент меланін затримує ультрафіолетову дію, знижує виробництво кальциферолу. Чим більше часу ми проводимо на сонці, тим інтенсивніше синтезуються неактивні речовини, наприклад люмистерин, замість вітаміну D.

Вивчивши дію вітаміну D, можна зауважити, що неправильна кількість його в організмі може привести до розладу найважливіших фізіологічних систем, а саме нервової, кровоносної, опорно-рухової. Наслідками неправильного вживання вітаміну можуть бути важкі і невиліковні хвороби, зокрема, втрата здатності нормально рухатись. А це - дуже великі проблеми, які не вирішуються повністю до кінця життя.

Потрібно усвідомлювати, що, навіть якщо багаті на вітамін D продукти і не дуже смачні, їх все одно потрібно споживати. Вітамін D і кальцій приносять величезну користь, внаслідок чого організм залишається здоровим і міцним до кінця життя.

09.08.2012



Рівне-Ракурс №10 від 09.08.2012p. 
На головну сторінку