Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №564 від 15.08.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Збережіть здоров’я до старості

Стежте за здоровим харчуванням з юних років Їжа з фаст-фуду, як і висококалорійні закуски типу чіпсів і солоного арахісу, - прямий шлях до зайвої ваги, ожиріння. Здорове харчування з дитинства має бути одним з життєвих пріоритетів. Їжте багато свіжих овочів і фруктів, особливо темно-зелених і помаранчевих. Фрукти і овочі багаті природними антиоксидантами, вітамінами та важливими мікроелементами.

Їжте їжу, багату омега-3 кислотами

Мінімум раз на тиждень включайте в меню рибу. Якщо ви не їсте рибу, приймайте риб’ячий жир або добавки до їжі, що містять омега-3 кислоти, виділені з морських водоростей. Купуйте менше риби, накопичує в собі шкідливі речовини (ртуть, поліхлоровані дифеніли): макрель і тунець. “Чиста” риба - це тріска, пікша, сайда, лосось.

Збільште вміст у своїй їжі низькогликемічних вуглеводів

Їх багато в лущеному рисі, ячмені, вівсі, житі, гречаній крупі, фруктах, овочах з низьким вмістом крохмалю, нуте, сочевиці, макаронних виробах, гарбузі і бульбових, таких як ямс або батат. Низкогликемічна їжа допоможе запобігти нездоровому зростанню рівня глюкози в крові.

Помірне споживання алкоголю можливе

Багато експертів сходяться на тому, що споживання алкоголю в міру (у межах 9-36 мл у перерахунку на чистий спирт день) є нормальним. Звичайно ж, від алкоголю варто відмовитися під час вагітності або водіння транспортного засобу.

А червоне вино, як і зелений чай, містить важливі антиоксиданти, які знижують ризик захворіти синдромом Паркінсона.

Зменшіть контакти з хімікатами

З токсичними хімікатами можна зіткнутися як вдома, так і на робочому місці. Вже доведено, що контакт з деякими хімікатами, такими як пестициди, збільшує ризик захворіти хворобою Альцгеймера або діабетом, який теж часом призводить до недоумства. Уникайте небезпечних контактів зі свинцем і розчинниками, які використовуються при фарбуванні будинків. Використовуйте “зелені”, екологічно чисті будівельні матеріали.

Знижуйте стрес

Багато хто з нас постійно знаходиться в багатозадачному режимі, постійно тримаючи в мозку безліч справ. Тому так важливо знаходити хоча б декілька хвилин у день для повного розслаблення.

15.08.2012



Рівне-Ракурс №10 від 15.08.2012p. 
На головну сторінку