Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №566 від 30.08.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Точка зору

Ні - силовій державі

Ні - силовій державі

Колись революцією народжена, а нині владою сплюндрована, міліція перетворилась на орган, від котрого народу немає життя. У буквальному розумінні цього слова.

За нинішніх часів потрапити до міліції нерідко означає відправитись на той світ. Тортури, знущання, катування стали звичним атрибутом у роботі слідчих. Якщо хтось не витримує таких методів роботи, правоохоронці лише розводять руками: що ж вдієш, народ нині кволий пішов. Жодної відповідальності за життя затриманих міліція не несе. У неї є справи важливіші. Примножувати шеренги усіляких спецпідрозділів МВС, аби, в разі чого, виступити проти народу згуртованими лавами. З потужними кийками, сльозогінним газом, водометами, а то й спеціальними броньованими машинами, якщо буде на те воля влади. На чиї кошти це відбувається? На кошти власного народу - у вигляді податків та зборів. Щоб потім повернути зброю проти мирного населення, коли йому забракне сил терпіти наругу і воно вийде на вулицю відстоювати свої законні права.

Влада перетворила і продовжує перетворювати Україну на поліцейську державу. Тільки за останні два роки чисельність озброєних формувань, покликаних захищати владу від протестів власних громадян, зросла у рази. І перевищила штатний розклад Збройних Сил, покликаних боронити країну від агресії ззовні. Це означає тільки одне: гніву власного народу влада боїться більше, аніж зовнішнього ворога.

Так звані “Беркути”, “Кобри”, “Грифони”, “Яструби”, “Тигри”, “Барси” у будь-яку мить готові чи то для стрибка чи для польоту, словом, для полювання на народ. Протаранити таксі, яке раптом недоречно з’явилося на шляху президентського кортежу, для спецпідрозділу - дрібничка, не варта ні уваги, ні тим більше службового розслідування. Люди загинули в машині? Нічого не вдієш, на все воля Божа. В’їхати напідпитку в юрбу людей синові високого міліцейського чина стало майже буденною справою. Шкода не скалічених людей, а понівеченого авто…

Однак народ свідомий, розуміє, з чиєї ласки і за чиїм наказом “яструби”, “грифони” та “шуліки” налітають на мирних демонстрантів, хапають колишніх міністрів серед білого дня, наче якихось рецидивістів чи терористів. І все для захисту “демократії” для вузького кола владних структур. Правоохоронці “відпрацьовують” свої палаци, круті іномарки та відпочинок на островах.

“Ми не зможемо побудувати справедливу заможну державу, коли органи, покликані захищати людину, систематично порушують її права, забуваючи, що існують за кошт народу” - заявляють в об’єднаній опозиції “Батьківщина”. І вважають, що зламати існуючі порядки - цілком реально. Корупцію, шахрайство, хабарі та інші злочини можна викоренити з життя суспільства, було б бажання і сили.

Першим кроком для відновлення довіри суспільства до правоохоронних органів, наголошують опозиціонери, має стати люстрація чиновників. Хабарники, порушники закону, злочинці у погонах будуть звільнені з посад, притягнуті до відповідальності і позбавлені права обіймати посади. Такі ж суворі заходи, у разі проходження до парламенту, опозиція вживатиме і до суддівської системи. Довіра до цієї гілки влади тане не те, що з кожним роком, а з кожним днем. Судилища, які влада влаштувала над Юлією Тимошенко та Юрієм Луценком, стали не тільки національним соромом, а ганьбою на увесь світ. Чимало нинішніх суддів зодягають мантії, наче для подіуму, процеси здійснюють під диктовку з Банкової чи її філіалів. Так бути не повинно. І так не буде. Судові рішення у справах Тимошенко, Луценка, інших політичних в’язнів, будуть переглянуті з абсолютним дотриманням принципу верховенства права, неправосудні вироки - скасовані, політв’язні - звільнені, судді та прокурори, котрі засуджували людей за політичними мотивами - притягнуті до відповідальності.

Над силовими структурами має бути тільки парламентський та громадський контроль. Так вважають експерти з об’єднаної опозиції. Будь-які втручання з боку осіб, наближених до президента, це і є зазіхання на демократичні права і свободи громадян України. Треба чітко визначити функції і чисельність силових структур, спрямувати орієнтири, щоб правоохоронні органи захищали не владу від народу, а права і свободи українських громадян.

“Ми явно повертаємося до силової держави. Президент, наприклад, призначає голову СБУ без жодного обговорення, і парламент не може вплинути на цей процес. Має бути відновлений парламентський контроль над силовими структурами. Бо їхня чисельність вже перевищує чисельність збройних сил”, - зазначає директор школи політичної аналітики при НАУКМА Олексій Гарань.

Оновлення та очищення силових структур, так само, як і суддівського корпусу, має розпочатись одразу після здобуття влади опозицією. Для його вирішення знадобиться трохи часу. Опозиція просить у народу два, максимум три роки, аби навести лад у системі правоохоронних органів і повернути міліцію не супроти народу, а на його бік.

І варто почекати. У Грузії ж вийшло.

30.08.2012Остап РОМАНЮК



Рівне-Ракурс №10 від 30.08.2012p. 
На головну сторінку