Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №566 від 30.08.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Охорона праці

Посилення профілактичної роботи

Посилення профілактичної роботи

- запорука ефективної діяльності органів Держгірпромнагляду

22 серпня Голова Держгірпромнагляду України Олександр Хохотва, звітуючи на засіданні уряду про результати діяльності Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки у 2011-2012 роках, зазначив, що дешевше та набагато простіше запобігти аварійним ситуаціям, аніж їх потім ліквідовувати. Для цього, вважає начальник територіального управління Держгірпромнагляду у Рівненській області Микола НОС, працівники повинні знати, які ризики їх оточують і як з ними поводитись, коли вони виникають.

- Миколо В’ячеславовичу, які пріоритетні напрямки діяльності теруправління Держгірпромнагляду в нашій області?

- Вони постійно змінюються. Якщо в певній галузі виникають проблеми, пов’язані зі зростанням травматизму на виробництві, ми приділяємо більше уваги питанням охорони праці та промислової безпеки в цій галузі. Так, торік і позаторік мало місце збільшення випадків травматизму на підприємствах лісової галузі. Тож довелося посилити відомчий нагляд і обласному управлінню лісового та мисливського господарства, і безпосередньо нашим інспекторам. Спільними зусиллями вдалося зменшити травматизм на лісових роботах.

Багато уваги приділяємо запобіганню сезонного травматизму. Зокрема, у спекотну погоду в Україні зросла кількість нещасних випадків, пов’язаних із роботами в колодязях та замкнених просторах, де накопичуються біологічні гази. А з похолоданням, як правило, загострюється проблема безпеки сторожів та охоронників, які на чергуванні користуються саморобними грубками або палять у нетверезому стані у вагончиках. Під час морозів та ожеледиці також зростає травмування людей внаслідок падіння.

Звісно, ми адекватно реагуємо на ці проблеми: надсилаємо на підприємства листи з вимогою посилити нагляд за об’єктами ризику, проводимо перевірки (передовсім, тих підприємств, що належать до групи високого ризику), семінари та інші заходи, спрямовані для запобігання нещасних випадків на виробництві. Постійно аналізуючи ситуацію у сфері охорони праці, приймаємо рішення, на яких напрямах необхідно сконцентрувати увагу наших фахівців.

- Як часто перевіряєте підприємства?

- Принцип простий: чим краще працює підприємство в питаннях охорони праці, тим рідше воно перевіряється. На практиці він себе виправдовує. Так, рівень травматизму в Рівненській області за системою оцінки Міжнародної організації праці задовільний.

- А як цей рівень виглядає у дзеркалі статистики?

- Якщо у першому півріччі торік в області загинуло 8 працівників, то за відповідний період цього року - 5. Кількість травмованих збільшилася на 10 - з 52 до 62, а коефіцієнт важкості зменшився за рахунок зростання кількості легких травм. Ведемо з роботодавцями активну роботу по недопущенню прихованого травматизму. Досягнуті позитивні показники пов’язую з посиленням профілактичної роботи на підприємствах, що є запорукою ефективної діяльності органів Держгірпромнагляду України.

30.08.2012Спілкувався Олесь ДУБОВИК



Рівне-Ракурс №10 від 30.08.2012p. 
На головну сторінку