Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №568 від 13.09.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс подій

Свято людей мужньої професії

Згідно з Указом Президента України від 12 вересня 2008 року 17 вересня в Україні відзначається День рятівника. Це професійне свято представників мужньої професії - пожежних-рятувальників. Також цей день у православному календарі відмічено, як день ікони Божої Матері “Неопалима Купина”. Ця ікона здавна шанується віруючими, як захист від пожеж. Навіть траплялося, що люди брали ікону у свої руки і ходили навколо будівлі, яка загоралася, і дивним Божим промислом Господь сам долучався, і те вогнище поступово згасало. Таким чином сила молитви віруючих сердець і сила благодатної дії чудотворного образу Божої Матері допомагала впоратися з лихом. Крім того, вважається, що ця ікона допомагає пожежним у їхній небезпечній роботі, вона є символом рятування.

На плечі пожежних-рятувальників нашої країни за останні декілька років лягло багато нових відповідальних завдань та обов’язків. Зараз вони виконують великий обсяг робіт не тільки з гасіння та профілактики пожеж, а також рятують людей та їхнє майно при різних екстремальних ситуаціях. Вони надають допомогу людям, постраждалим при дорожньо-транспортних пригодах, на водних об’єктах, під час стихійних лих та різних ситуацій техногенного характеру.

У стані щоденної готовності перебуває 30 пожежно-рятувальних підрозділів, понад 200 бійців щодоби несуть чергування, перебуваючи на сторожі безпеки громадян. Від початку року рівненські рятувальники понад 900 разів виїжджали на гасіння пожеж, а це приблизно 40 виїздів за добу, врятували життя двадцяти чотирьом громадянам, серед яких шестеро дітей, локалізували й загасили декілька десятків лісових і торф’яних пожеж, а також зберегли державного й приватного майна на 25 мільйонів гривень. Піротехніки Територіального управління МНС області здійснили 56 виїздів, під час яких знешкодили понад 640 боєприпасів минулих воєн.

Уже традиційно у переддень Дня рятівника, 14 вересня, на майдані Незалежності рівняни та гості міста зможуть ознайомитися з виставкою пожежної та аварійно-рятувальної техніки, також відбудеться демонстрація бойової роботи рятувальників, проводитимуться цікаві конкурси для всіх бажаючих.

Також до Дня рятівника будуть підведені й оголошені підсумки Всеукраїнської акції “Герой-рятувальник року”, участь у якій щорічно беруть жителі Рівненщини. Цьогоріч чотирикласник 15 школи м.Рівне Владислав Шугайло номінований як кандидат на перемогу в акції.

Нагадаю, 17 лютого, після закінчення уроків двоє однокласників Дмитро Левицький та Владислав Шугайло вирішили покататися на ковзанці в Рівному неподалік залізничного вокзалу. До хлопців підійшли старшокласники, вирвали в одного з них портфель і закинули на кригу на середину Усті. І хоча Дмитро усвідомлював небезпеку, все ж вирішив дістатися до сумки. Коли він йшов до неї, крига тріснула і хлопець провалився у воду. Мокрий зимовий одяг одразу потягнув його на двометрову глибину, але він устиг схопитися за край криги. Його товариш не розгубився, кинувся на допомогу і витяг потопаючого з крижаної води.

Уже через тиждень до юного героя навідалася делегація офіцерів. Хлопчина не тільки отримав грамоту Територіального управління МНС і цінний подарунок, його кандидатуру, як зазначалося вище, подали для участі у щорічній Всеукраїнській акції “Герой-рятувальник року”. Сподіваюсь, що Владислав продовжить добру традицію й стане переможцем цієї престижної акції.

13.09.2012Олена КУЗМЕНКО



Рівне-Ракурс №10 від 13.09.2012p. 
На головну сторінку