Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №568 від 13.09.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Консультація

Їж материнське!

Їж материнське!

Грудне молоко - ідеальна їжа для малюка першого року життя, оптимальна за своїм складом. Основу грудного молока складають особливі сироваткові білки, які відрізняються високою біологічною цінністю, легко перетравлюються і всмоктуються. Вони містять усі незамінні амінокислоти, необхідні для повноцінного розвитку малюка, не викликають алергічних реакцій у дитини.

Жири грудного молока містять велику кількість особливих корисних жирних кислот, які легко розщеплюються ще незрілими ферментами кишківника і всмоктуються. Молоко безпосередньо містить фермент, який забезпечує перетравлення жирів. Саме ці ферменти забезпечують м’який стілець, захист від закрепів і кольок.

Вуглеводи в грудному молоці представлені переважно лактозою (молочним цукром), яка забезпечує оптимальне для немовлят кислотне середовище в кишківнику і перешкоджає росту в ньому патогенних мікроорганізмів. Енергетична цінність (калорійність) грудного молока повністю забезпечує потребу новонародженого в енергії.

З молоком матері дитині передаються більшість захисних антитіл від багатьох хвороботворних бактерій і вірусів. Грудне молоко захищає дитину влітку при підвищеній небезпеці кишкових інфекцій, а в зимовий час - при високій загрозі вірусних захворювань.

Грудне вигодовування формує правильний прикус при охопленні соска, знижує частоту стоматологічних проблем в ранньому дитячому віці, зменшує частоту карієсу.

Важливо, що вигодовування грудним молоком забезпечує тісний емоційний і психологічний контакт малюка з мамою. При годуванні грудьми народжується дивовижне почуття захищеності, близькості і довіри, що зберігається на довгі роки. Ніщо не зрівняється з цими щасливими хвилинами годування, коли малюк дарує мамі перші посмішки.

І, нарешті, грудне молоко не потрібно готувати, воно стерильне і має необхідну температуру.

Перше прикладання малюка до грудей потрібно проводити ще в пологовому залі. Новонароджена дитина відразу ж після народження голенькою вкладається на живіт мами, обсушується підігрітою пелюшкою, там же їй вдягають шапочку і шкарпетки для запобігання втрати тепла. Мати і дитину разом вкривають підігрітою сухою пелюшкою і ковдрою. У контакті шкіра до шкіри в пологовій залі вони мають провести дві години.

Якщо раннє прикладання з якихось причин не відбулося і перше годування відклалося на деякий час, лактація у цьому випадку також може бути успішною і тривалою. Матері, яка з якихось причин не може прикладати дитину до грудей, треба регулярно зціджувати молозиво. Навіть якщо після пологів молочні залози видаються порожніми, потрібно обережно помасажувати сосок і ареолу, а потім зцідити краплі молозива, повторюючи цю процедуру регулярно. Молозиво треба віддавати дитині, якщо вона може отримувати їжу через рот. Кількість молока обов’язково збільшиться і буде достатньою для годування дитини.

Часте, активне годування дитини за її вимогою можливо здійснити лише тоді, коли вона після пологів знаходиться поруч з матір’ю в одній палаті. При такому режимі є можливість годувати свою дитину виключно грудним молозивом і молоком, не використовуючи догодовування сумішами або допоюванням водою чи глюкозою. Це є важливим і для здоров’я дитини, і для становлення лактації в матері. Частота прикладання дитини до грудей у таких випадках може бути і 10-12 разів на добу. Особливо важливі в підтримці лактації нічні прикладання до грудей. Не треба штучно обмежувати тривалість годувань. Дитина сама відпустить груди, коли наїсться. Кожна мама має право вимагати, щоб її дитину не догодовували з пляшечки. Спільне перебування матері і дитини є профілактикою розвитку інфекції у дитини і матері, а також загрубіння молочних залоз, застоїв молока, закупорювання молочних проток і запалення грудних залоз (маститу).

Щоб годування було приємним і легким треба займати зручне положення, мати має бути розслабленою і добре бачити обличчя дитини. Дитина теж повинна бачити обличчя матері, особливо очі. Найкраще годувати оголену дитину. Миття грудей перед кожним годуванням не потрібне, бо це може призвести до пересушування сосків та утворення тріщин. Цілком достатньо щоденно приймати душ.

Щоб забезпечити тривале і успішне грудне вигодовування, потрібно дотримуватись наступних правил: правильно прикладати дитину до грудей, годувати дитину за вимогою вдень та вночі, тривалість кожного годування визначається дитиною.

До віку 6 місяців дитині не потрібно нічого, окрім грудного молока (ніякої іншої їжи, води, чаїв, соків тощо). Грудне молоко повністю забезпечує потреби дитини першого півріччя життя в рідині та поживних речовинах. З другого півріччя життя дитину починають знайомити з тим, що їдять дорослі: вводять прикорм, але грудне годування не переривають і прикладають дитину до грудей так часто, як вона попросить. ВООЗ рекомендовано продовжувати грудне вигодовування до двох років та більше. Якщо дитина отримує догодовування замінниками грудного молока, таке вигодовування називається змішаним, однак навіть невелика кількість материнського молока - це набагато краще, ніж його повна відсутність.

Тривале годування материнським молоком - одна з найголовніших умов, яка забезпечує розвиток і здоров’я малюка не тільки протягом періоду грудного вигодовування, але й в наступні періоди життя.

13.09.2012



Рівне-Ракурс №10 від 13.09.2012p. 
На головну сторінку