Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №568 від 13.09.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Абетка здоров’я

Вітамін U

Вітамін U

До останнього часу це був один із найбільш слабо вивчених вітамінів. Раніше вчені відносили його до групи вітаміноподібних речовин, але зараз він виключений з неї. Вітамін U (метілметіонін) є водорозчинним вітаміном, тобто легко розчиняється у воді, але практично не розчинний у спирті.

Вітамін U є природною речовиною для організму людини, має здатність не тільки загоювати виразки на слизових оболонках шлунку і дванадцятипалої кишки, а й підвищувати опірність слизових до впливів агресивних, несприятливих чинників. Благотворно діє на травну функцію, нормалізуючи секрецію травних залоз.

До важливих функцій вітаміну U можна віднести протигістамінні. Препарат вітаміну часто застосовується для зниження сприйнятливості організму до всіляких алергенів. Має антисклеротичну дію - присутність вітаміну U в організмі сприятливо відбивається на кровообігу, зменшуючи ризик захворювання, сприяє деякому зниженню холестерину в крові. Важливою властивістю вітаміну є і його захисна, протизапальна функції. Позитивно впливає на жировий обмін, запобігає жировому переродженню печінки, допомагає при лікуванні хвороб шкіри.

У деяких публікаціях повідомляється про позитивні результати застосування вітаміну U при лікуванні ендогенних депресій. Ефективне застосування медичних препаратів вітаміну і при лікуванні різних захворювань печінки, у тому числі і цирозу. Фармакологічні препарати вітаміну не дають побічних негативних ефектів.

Організм людини не здатний самостійно виробляти вітамін U, як, скажімо, вітамін D, тому людина отримує його з продуктами харчування, переважно рослинного походження. Трапляється він, наприклад, у буряках, помідорах, перці, картоплі, селері, молоці, яйцях, морській і білокачанній капусті. До речі, вперше він був виявлений саме в соку білокачанної капусти.

Одним з недоліків цього вітаміну є те, що він міститься тільки в сирих продуктах, а вживати їх в їжу не завжди безпечно. До таких продуктів, наприклад, належать сирі яйця і картопля.

Вітамін U при нагріванні нестійкий, його відносять до термолабільних речовин. При десятихвилинній кулінарній обробці овочів, що містять вітамін U, він руйнується на 3-4%, через півгодини - приблизно на 15%, через годину - більше половини, а через півтори години (наприклад, гасіння капусти) в овочах практично не залишається цього вітаміну. Таким чином, тривала термічна обробка призводить до повної втрати вітаміну U.

Але при заморожуванні і консервуванні цей вітамін може зберігатися досить довгий час, аж до півроку.

Брак цього вітаміну в організмі (гіповітаміноз) загрожує підвищенням кислотності, і як наслідок цього, агресивності шлункового соку, і зниженням опірності слизових шлунка і дванадцятипалої кишки. Все це загрожує утворенням виразок. При прийомі вітаміну понад норму (гіпервітаміноз) - негативних наслідків не виявлено.

13.09.2012



Рівне-Ракурс №10 від 13.09.2012p. 
На головну сторінку