Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №203 від 01.09.2005p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Закон і ми

Анатолій Перетятко:
“Рівненщина - регіон спокійний”

Два навмисних вбивства, які сталися цього року на Дубенщині з інтервалом усього у два дні, сколихнули уяву мешканців області минулого червня. Спершу подібний злочин вчинив 15-річний хлопець, позбавивши життя малолітню дитину, а вже за кілька днів у іншому селі району п’яний батько забив на смерть свого власного сина. Та все ж, подібні випадки на теренах Рівненщини є швидше винятком із правил, і трапляються не так уже й часто. Загалом же, наш регіон вважається відносно спокійним, порівняно з іншими областями. Про це кореспонденту “РР” розповів прокурор-криміналіст прокуратури Рівненської області Анатолій ПЕРЕТЯТКО. Йшлося про аналіз вбивств, скоєних у першому півріччі нинішнього року.

- Отож, пане Анатолію, про що нам говорить статистика: кількість убивств зменшилася чи зросла за останній час?

- Тенденція щодо зменшення навмисних убивств на території Рівненщини прослідковується вже давно - протягом трьох-чотирьох останніх років. Так, за перших шість місяців 2005-го року, в порівнянні з аналогічним періодом року минулого, кількість таких злочинів зменшилася з 19-ти до 16-ти.

Що стосується вбивств, скоєних на побутовому рівні, то тут показники статистики майже такі ж, як і по всій Україні в цілому. Таких злочинів - більшість. Нинішнього року зафіксовано лише кілька убивств з метою пограбування і т.п. Решта (близько 93 відсотків від загальної кількості) - це побутові вбивства, п’яне застілля, непорозуміння між його учасниками, ревнощі, у результаті чого в хід ідуть ножі і все, що є під руками, інші конфліктні ситуації.

- Та все ж, читачів більше цікавлять резонансні справи. Хотілося б почути подробиці страшних злочинів, скоєних на Дубенщині.

- Згадувані вбивства справді були чи не найрезонанснішими, і скоєні з особливою жорстокістю.

Перший випадок стався 11 червня. Неповнолітній 15-річний мешканець одного з сіл Дубенщини зустрів на вулиці малолітню дитину, і, пропонуючи хлопчику цукерки та інші ласощі, заманив того на горище. Там злочинець намагався змусити дитину вступити з ним у статевий зв’язок неприродним способом. Після того, як хлопчик почав плакати, і сказав, що про все розповість батькам, цей нелюд задушив його, а потім закопав труп біля клуні, де вчинявся злочин.

Інший злочин стався вже через день в іншому селі району. На цей раз, батько, будучи в стані алкогольного сп’яніння у власному будинку з невідомих причин вбив свого малолітнього сина, якому не виповнилося ще й трьох років. Він розтрощив голову дитини об підлогу.

Обидва злочини були розкриті відразу. В першому випадку вже о 15-й годині наступного дня було виявлено труп, а невдовзі правоохоронці знайшли і злочинця. Що стосується другого факту вбивства, то в цьому випадку ніхто нічого і не приховував - воно було очевидним, до того ж, знайшлося багато свідків. Незабаром слідство розставить усі крапки у даних справах, встановлені будуть і мотиви злочинів.

- Вважається, що скоєння вбивств - прерогатива чоловіча. Чи так це насправді? Чи можете пригадати гучні справи, пов’язані з жінками?

- З початку року на території області тринадцять навмисних убивств вчинили чоловіки, і лише три - жінки. Всі три скоєні на побутовому рівні. Тобто нічого такого, що б виходило за межі людської уяви, чи змушувало б задуматися, не було.

- У якому віці люди найчастіше скоюють убивства?

- У будь-якому. Вбивства вчиняють і неповнолітні, і люди, яким за шістдесят. Але, як правило, найбільш криміногенним віком є 30-45 років. Саме такі люди порушують закон найчастіше.

- Коли у Вас більше роботи: у будні чи вихідні дні? Влітку чи взимку?

- Найбільше навмисних убивств, вчинених саме на побутовому грунті, скоюються у вихідні та святкові дні - близько 70-ти відсотків. Якщо ж говорити про пори року, то тут найбільш криміногенним вважається осінньо-зимово-весняний період. Саме в цей час вчиняється переважна більшість усіх злочинів.

Принагідно хочу сказати, що на території Рівненської області нині спостерігається найнижчий показник злочинності по Україні з розрахунку на одну тисячу населення. І цю “пальму першості” ми тримаємо вже протягом трьох років поспіль. Загалом, регіон вважається спокійним. Я вважаю, що всі підрозділи, які працюють у цьому напрямку, достатньо підготовлені, кваліфіковані, і в змозі вирішувати ті завдання, котрі ставлять перед нами відомчі керівники, генеральна прокуратура, міністр внутрішніх справ, а також Президент, що зобов’язує посилити боротьбу зі злочинністю. Тобто кадрового потенціалу нам достатньо, і його наявність і чисельність спроможні забезпечити належну охорону громадського порядку і профілактику злочинності, у тому числі й навмисних убивств.

- Дякую за розмову. Успіхів Вам!

01.09.2005Спілкувався Павло ДУТКО




Рівне-Ракурс №10 від 01.09.2005p. 
На головну сторінку