Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №569 від 20.09.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Досягнення

Рівняни на Паралімпіаді-2012

Рівняни на Паралімпіаді-2012

Дев’ятого вересня у Лондоні урочисто завершились Паралімпійські ігри, які стали досить успішними для української збірної. Цього року наша команда посіла 4 загальнокомандне місце і виборола 84 медалі, серед яких 32 золоті, 24 срібних та 28 бронзових. Це на 10 медалей більше, ніж у Пекіні 2008 року.

Дві золоті, одну срібну та три бронзові нагороди вибороли спортсмени Рівненщини на ХІV Паралімпійських іграх. Нині вони повернулися додому. Під час зустрічі в облдержадміністрації обласне керівництво вручило спортсменам-переможцям змагань грошові сертифікати. За перше та друге місце паралімпійці отримають по 30 тисяч гривень, за третє - 20 тисяч гривень. Таке заохочення передбачене в обласній програмі підтримки та розвитку фізичної культури і спорту. Окрім того, паралімпійці та їхні тренери отримають земельні ділянки під індивідуальну забудову. Переможців відзначив і Президент України. Орденами “За заслуги” ІІІ ступеня нагородили Олександра Косінова та Давида Хораву. Ігоря Косенка відзначили орденом “За мужність” ІІІ ступеня, Ярину Матло - орденом княгині Ольги ІІ ступеня, Наталію Ніколайчик та Юлію Галінську - орденами княгині Ольги ІІІ ступеня, а старшого тренера штатної збірної команди України з дзюдо Михайла Романкевича, який підготував до змагань нинішніх чемпіонів та призерів, - орденом “За заслуги” ІІІ ступеня. Медаллю “За працю і звитягу” нагородили начальника комунального закладу “Обласний центр з фізичної культури і спорту інвалідів “Інваспорт” обласної ради Віктора Кучера.

Семеро рівненських спортсменів представляли Рівненщину на XIV Паралімпійських літніх іграх у Лондоні. Так, за перемогу в змаганнях з дзюдо боролися 5 спортсменів: Юлія Галінська, Олександр Помінов, Наталія Ніколайчик, Олександр Косінов, Давид Хорава. Голкіпер Ігор Косенко захищав ворота нашої збірної у змаганнях з футболу, а Ярина Матло змагалася у плаванні. Для Рівненщини це третя Паралімпіада. І результат сімох учасників - шість нагород: 2 золоті, 1 срібна й 3 бронзових - справді найкращий за всі роки виступів представників нашого краю. Адже 2004 року в Афінах (Греція) - Рівненщину представляло лише двоє спортсменів, один з яких виборов золоту медаль (Ігор Косенко, футбол, ДЦП). У 2008 р. в Пекіні (Китай) - четверо, які привезли дві нагороди - золото (Ігор Косенко, футбол, ДЦП) та бронзу (Ярина Матло, плавання, зір).

Нагадаю, що перші нагороди цьогорічної Паралімпіади до рівненської скарбнички принесли дзюдоїстки, майстри спорту України міжнародного класу серед спортсменів з вадами зору Наталія Ніколайчик та Юлія Галінська. Юлія змагалася у ваговій категорії до 48 кілограмів, а Наталія - до 52 кілограмів.

Почин жінок підтримали чоловіки. Майстер спорту України міжнародного класу з дзюдо серед спортсменів з вадами зору Давид Хорава здобув для Рівного перше золото. У ваговій категорії до 66 кілограмів у фінальному поєдинку він здолав китайця Ксю Жао. Ще одне золото на рахунку майстра спорту України міжнародного класу з дзюдо серед спортсменів із вадами зору Олександра Косінова. Він боровся у вазі до 81 кілограма. У поєдинку за золото Олександр переміг суперника з Аргентини Хосе Еффрона.

Після здобуття медалей у дзюдо наступних нагород довелося чекати до завершального етапу Паралімпіади. До останнього моменту не щастило нашій плавчисі, майстру спорту України міжнародного класу з плавання серед спортсменів із вадами зору Ярині Матло. У попередніх трьох фінальних змаганнях найвищим її досягненням було п’яте місце у стометрівці на спині. І ось нарешті Ярина зуміла піднятися на подіум. У запливі на дистанції 100 метрів брасом Ярина Матло виборола бронзу. Результат Ярини став лише на 4 секунди гіршим за світовий рекорд.

Ще одну медаль, срібну, у складі збірної України виборов футболіст, майстер спорту України міжнародного класу серед спортсменів із наслідками ДЦП Ігор Косенко. Збірна України з футболу завершила свої виступи на Паралімпіаді фінальним матчем проти росіян, у якому поступилася з мінімальним рахунком 0:1.

20.09.2012



Рівне-Ракурс №10 від 20.09.2012p. 
На головну сторінку