Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №574 від 25.10.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Виборець!

Ти маєш це знати!

28 жовтня відбудуться вибори народних депутатів України. Про те, що ж потрібно знати виборцю, який прийде на свою виборчу дільницю в день голосування, в питаннях-відповідях розповідає юрист КВУ Мирослава Примак.

З якої години працюватиме виборча дільниця в день голосування?

28 жовтня виборча дільниця починає працювати не раніше 08:00 ранку. Голосування закінчується о 20:00. Не забувайте, що в ніч з 27 на 28 жовтня Україна переходить на зимовий час.

Який документ дозволить Вам проголосувати?

Якщо Ви вирішили проголосувати, не забудьте взяти з собою на дільницю свій паспорт. Ані студентський квиток, ані пенсійне, водійське чи якесь службове посвідчення не дадуть Вам права отримати виборчі бюлетені.

Що повинен написати член ДВК на виборчому бюлетені?

На самому бюлетені члену комісії заборонено робити будь-які позначки чи написи! Йому це треба робити лише в контрольному талоні.

Що робити виборцю з виборчими бюлетенями?

З отриманими бюлетенями слід направитися до кабінки для таємного голосування. Виборець має право заповнювати бюлетені лише в кабінці. При цьому, пам’ятайте, що перебувати іншим особам у кабінці заборонено.

Що робити виборцю, який не може самостійно заповнити свої бюлетені внаслідок фізичних вад?

Виборець, який внаслідок фізичних вад не може самостійно заповнити виборчий бюлетень, має право з відома голови або іншого члена дільничної виборчої комісії скористатися допомогою іншого виборця, крім члена виборчої комісії, кандидата в депутати, його довіреної особи, уповноваженої особи партії, офіційного спостерігача.

Як правильно ставити позначку в бюлетені?

У бюлетені можна робити лише одну позначку в квадраті прямо навпроти партії чи кандидата, яким Ви віддаєте свій голос. Якщо зробите більше однієї позначки або не робитимете жодної, то такий бюлетень вважатиметься недійсним.

Зверніть увагу, графи “Не підтримую жодного кандидата” на цих виборах немає. Тому не дописуйте її власноруч, бо такий бюлетень також буде визнаний недійсним.

Що робити виборцю, який зіпсував бюлетень?

Якщо Ви випадково поставили позначку не за ту партію чи кандидата, за якого хотіли проголосувати, то маєте право невідкладно написати заяву з проханням видати інший виборчий бюлетень та подати її тому члену ДВК, який видавав бюлетені. Зіпсований Вами бюлетень слід разом із заявою повернути члену комісії в обмін на новий.

Що робити із заповненими бюлетенями?

Заповнені бюлетені слід кинути безпосередньо до виборчої скриньки одразу після їх заповнення. Виносити їх за межі дільниці заборонено і за такі дії виборець може бути притягнутий до кримінальної відповідальності.

Чи можна буде простежити на відеокамерах, як голосує виборець?

Ні, волевиявлення виборця буде таємним у кабінках для голосування. Відеокамери, встановлені на дільницях, не будуть фіксувати процес голосування, а показуватимуть процес видачі бюлетенів і їх вкидання в урни.

25.10.2012



Рівне-Ракурс №10 від 25.10.2012p. 
На головну сторінку