Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №574 від 25.10.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Сезон

Як уникнути осінньої застуди

У медичному довіднику хвороба під назвою “застуда” відсутня, однак люди хворіють на неї в середньому тричі на рік. На сьогодні існує понад 250 вірусів. Поза лабораторних умов важко з’ясувати, який з них потрапив до організму, тому офіційний діагноз звучить як ГРВІ - гостра респіраторна вірусна інфекція.

Віруси такі малі, що їх не видно у звичайний мікроскоп. Це фантастичні істоти, які складаються тільки з генетичного матеріалу, молекули ДНК або РНК поміщену в білкову капсулу. Вони здатні розмножуватись за рахунок клітин організму, в який проникають.

При зараженні імунна система людини відразу вступає у боротьбу. Люди, у яких вона слабка, належать до так званих груп ризику. Насамперед, це діти до 7 років і люди похилого віку. Крім того, слабкий імунітет мають курці та ті, хто зловживає алкоголем. Вдихання диму висушує слизові оболонки і паралізує здатність носа зупиняти інфекцію. Міцні напої обезводнюють організм, знижуючи здатність опиратись інфекції та завдають удару по печінці - основному очисному органу.

ПРОВІТРЮЙТЕ КВАРТИРУ

Найбільш ефективний метод “обманути” віруси - вчасно провести вакцинацію. Але якщо не вакцинувалися, можна застосовувати інші “хитрощі”. Насамперед, намагайтесь не переохолоджуватися: інакше ваш імунітет послабиться і ви будете більш вразливими для будь-якої інфекції. Якщо хтось захворів вдома, частіше провітрюйте квартиру і не лінуйтеся робити вологе прибирання. У повітрі віруси здатні існувати недовго - максимум 4 години, але в краплях слизу, який осідає на одязі та постільній білизні, коли хвора людина кашляє, вони живуть 10-14 днів, а в кімнатній пилюці - до 5 тижнів!

ДОДАЙТЕ ВІТАМІН С

Ще одна “хитрість”, яка допоможе у боротьбі з вірусами, вживати багато теплих напоїв. Чай з лимоном та медом, відвар шипшини, чорноплідної горобини допоможуть зміцнити імунну систему. Їжте більше овочів, фруктів та ягід. Особливо тих, які багаті вітаміном С: чорна смородина, свіжа і квашена капуста, цибуля, яблука, цитрусові. А ще вчені довели: щоденне вживання 1 чашки знежиреного йогурту на 25% запобігає застудам. Тобто, корисні бактерії йогурту стимулюють вироблення організмом речовин, які перемагають захворювання.

СПИМО ДОВШЕ

Якщо влітку 6-годинного сну було достатньо, то восени необхідно в середньому на 2 години більше. Скорочення світлового дня сприймається організмом як сигнал до спання, і протистояння цим природнім змінам може негативно відобразитись на здатності протистояти вірусам. За даними досліджень скорочення сну на 40% і більше майже вдвічі знижує вироблення противірусних клітин.

ВДИХАЙТЕ ФІТОНЦИДИ

Їжте часник. Саме фітонциди, які виділяє часник, мають здатність для вироблення інтерферону, який не дає вірусу проникнути всередину клітини і почати розмножуватись. Обов’язково додавайте часник у їжу. Або візьміть декілька зубчиків, дрібно поріжте і залиште в кімнаті на всю ніч.

Тож не забувайте зміцнювати захисні сили свого організму, і застуда омине вас та ваших рідних.

25.10.2012Підготувала Галина КАШПЕР



Рівне-Ракурс №10 від 25.10.2012p. 
На головну сторінку