Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №577 від 17.11.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Консультація

Проводжаємо осінь герпесом
і бронхітом

Проводжаємо осінь герпесом і бронхітом

Осінь закінчується, і крива простудних захворювань неухильно рухається вгору. Як важко налаштуватися на холоди, правильно підбирати одяг, стежити за погодою і берегтися від застуди. А, крім того, є ще й сезонні загострення різних захворювань, про що попереджають кожен рік лікарі. Які це захворювання?

Герпес

З настанням перших холодів активізується знайома 80% населення інфекція - герпес. Найчастіше хворобливі бульбашки з’являються на губах, але можуть висипати де завгодно. На жаль, повністю позбутися від вірусу неможливо. А от зробити рецидиви рідкісними - завдання посильне.

Герпес проявляється через зниження імунітету. Холодний вітер, недосипання, стреси - все це може послаблювати захисні сили організму. Тому з настанням осені починайте активну профілактику імуностимуляторами, наприклад, ехінацеєю.

Корисні поради:

- Проведіть повну С-вітамінізацію організму. Аскорбінка має властивість пригнічувати віруси.

- Основою під макіяж для губ виберіть гігієнічну помаду із противірусним ефектом.

- Амінокислота лізин, що міститься в молочних продуктах, курятині, рибі, сої, стримує зростання вірусів герпесу. Амінокислота аргінін, що міститься в шоколаді, родзинках, горіхах, крупах, навпаки, стимулює розмноження шкідливих мікробів. Висновок робіть самі.

Гастрит

У традиційному осінньому загостренні недуги вчені звинувачують збої в біоритмі, стреси після літніх відпусток і погрішності в харчуванні. Надлишок соляної кислоти порушує цілісність слизової оболонки шлунка і викликає хронічне запалення.

Симптоми гастриту: “голодні”, нічні або такі, що виникають через півгодини після їди болі у верхній області. Стакан молока, легкий перекус можуть зняти відчуття важкості і дискомфорту, але сучасні ліки, що знижують вироблення соляної кислоти, ефективніші.

Тим, у кого гастрит придбав хронічну форму, треба приймати антисекреторні препарати, не чекаючи на болі.

Корисні поради:

- Діагноз гастрит не з’явиться у вашій медичній карті, якщо харчування буде дробовим, не обтяжливим і частим, щоб шлунок витрачав пекучу соляну кислоту на корисну справу - перетравлювання їжі.

- Як знеболюючий або жарознижуючий засіб замість аспірину безпечніше вибрати препарат на основі парацетамолу, який не дратує шлунок.

Сезонна депресія

Для багатьох листопад - найважчий місяць у році: темно і похмуро не лише на вулиці, але і на душі. Згідно зі статистикою, 20% людей генетично запрограмовані на емоційний спад восени.

Сезонну нудьгу потрібно лікувати святом. Запросіть подруг і влаштуйте дефіле літніх нарядів або вирушайте на прогулянку. Погода значення не має. Навіть якщо сонце буде за хмарами, психічний імунітет підвищиться вже після півгодинної прогулянки.

Корисні поради:

- Шопінг, візит у салон краси - відмінні ліки від сезонної печалі.

- Не відмовляйте собі час від часу у вуглеводних радощах. Шматочок шоколадного торта або порція спагеті - всього 150 г їжі, багатої вуглеводами, досить для того, щоб заїсти осінню нудьгу.

А попереду ще холодні зимові місяці і загострення інших захворювань, травми.

Бронхіти

Основний симптом запалення бронхів - кашель. “Вологий”, продуктивний кашель є обов’язковою частиною процесу одужання. Щоб прискорити його, приймайте за призначенням лікаря ліки для виведення мокротиння: бромгексин, амброксол, ацетилцистеїн. А самостійно вживайте більше рідини в теплому вигляді: чаї, грудні збори, бульйони.

Якщо кашель не проходить більше тижня, підвищується температура, з’явилися болі в боці при диханні, обов’язково покажіться терапевту, як і при сухому, надсадному кашлі, який посилюється при розмові, дошкуляє ввечері.

Вже є вакцини, що дають стійкий імунітет проти пневмококової інфекції, яка і викликає бронхіт, пневмонію. Потрібно всього одна ін’єкція, але робити її потрібно восени. Щеплення необхідне тим, хто торік перехворів пневмонією, схильний до бронхіту, курцям.

Корисні поради:

- Якщо ви курите, то відмовтеся хоча б на час від шкідливої звички або зменшіть кількість сигарет. Відразу відчуєте полегшення.

- Якщо немає протипоказів, сходіть у сауну. Сухе, тепле повітря допоможе швидкому одужанню.

Переохолодження

Його вірні ознаки - почервонілі ніс, вуха та щоки. До речі, для того, щоб по-справжньому прохолонути, серйозний мінус не потрібен. Більшість переохолоджень відбувається за температури 10-200С нижче нуля.

Заздалегідь підготуйте відповідний зимовий гардероб. Елегантна термобілизна, що прийшла на зміну рейтузам і фуфайкам, надійно збереже тепло, як і модна шапочка. Перебуваючи на вулиці взимку з непокритою головою, можна втратити до 60% теплової енергії.

Корисні поради:

- Якщо ви дуже змерзли, додайте ефірну олію чебрецю в аромалампу або крапніть її на носову хустку. Незабаром по тілу розіллється приємне тепло.

- Відчуваючи стомлення, стрес і голод, організм переходить на теплозберігаючий режим. Тому після напруженого робочого дня втомлені, що пропустили обід трудоголіки можуть легко переохолодитися по дорозі додому. Перед тим, як виходити на мороз, перекусіть.

- Допоможіть щитовидній залозі безперебійно синтезувати гормон тироксин, який відповідає за постачання клітин теплом - тобто, забезпечте її йодом і амінокислотою тирозином. Їх джерела: дари моря, йодована сіль, а також продукти тваринного походження.

Травми

Для травматологів зима - це найгарячіша пора. На вулицях буде ожеледь, і отримати вивих, розтягнення, на жаль, легко. Якщо раніше у вас вже були проблеми з опорно-руховим апаратом, то не зайвим буде взяти курс препаратів, що зміцнюють хрящову тканину, звичайно, зі схвалення лікаря.

Запишіться заздалегідь у тренажерний зал або займіться фітнесом. Заняття на велотренажері, біговій доріжці, плавання, прості фізичні вправи (присідання) допоможуть організму підготуватися до майбутніх зимових навантажень на суглоби і хребет.

Корисні поради:

- Якщо колінні суглоби - ваша слабка ланка, носіть ортопедичний наколінник. Це нехитре пристосування надійно захистить коліно від серйозних ушкоджень.

17.11.2012



Рівне-Ракурс №10 від 17.11.2012p. 
На головну сторінку