Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №581 від 13.12.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Законодавчі зміни

Нотаріуси стали реєстраторами

З 1 січня 2013 року набудуть чинності чергові законодавчі зміни, які покладуть на нотаріусів функції державного реєстратора прав на нерухоме майно. Це розширить перелік речових прав, що підлягають державній реєстрації; сконцентрує надання послуг з реєстрації речових прав та їх обтяжень як на об’єкти нерухомого майна, так і на земельні ділянки в одному органі - створення єдиної системи органів державної реєстрації речових прав на нерухоме майно (реєстраційна служба та нотаріуси); скасує необхідність “збирання” виписок та довідок із різних державних реєстрів.

На даний час земельні ділянки реєструють органи земельних ресурсів, нерухоме майно - бюро технічної інвентаризації (БТІ), податкові застави, правочини, заборони та інше - нотаріуси, таким чином громадянин чи юридичні особі для того, щоб укласти договір про відчуження майна, а після його укладення зареєструвати право власності, змушені відвідувати достатньо багато установ та організацій. З наступного року буде запроваджений новий порядок, а саме якщо особа має намір відчужувати свою нерухомість, їй необхідно звернутись до нотаріуса, який виступає як реєстратор та має доступ до всіх реєстрів, тобто діє принцип “Єдиного вікна”. Звичайно, для осіб, які задіяні в правочинах, це полегшить їх шлях до визначених цілей. Натомість на нотаріусів покладається досить відповідальна робота з реєстрами, що зобов’язує постійно та багато працювати над підвищенням фахового рівня реєстратора та нотаріуса.

Потрібно зазначити, що реєстрацію прав на нерухоме майно в новозбудованих, реконструйованих приміщеннях будуть здійснювати державні реєстратори, які знаходяться у відділах державної реєстрації майнових прав.

13.12.2012Приватний нотаріус Тамара СІЧОВА



Рівне-Ракурс №10 від 13.12.2012p. 
На головну сторінку