Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №581 від 13.12.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс житейський

“Олів’є” обійдеться у 61 гривню

Веселий шум іскристого шампанського, чарівний запах мандарин, що доноситься з кухні, аромат салату “Олів’є” і запеченої в духовці курочки - вам не здається, що на порозі стоїть найзагадковіше і найчарівніше свято?!

Новий рік завжди відрізнявся привітністю, кількістю гостей у домівці, і приголомшливим святковим столом. Наші предки ставили на новорічний стіл все найсмачніше, передаючи свої надбання в сьогодення. Відтак сьогодні важко уявити Новий рік без холодцю, шуби та голубців. Не так багато часу залишилося до нашого улюбленого свята, і для того, щоб зустріти його за всіма правилами і не впасти в бруд обличчям перед гостями, вже зараз слід подумати про те, як сервірувати новорічний стіл, і звісно, про новорічне меню.

В яку ж суму обійдеться воно пересічному рівнянину? За попереднім аналізом цін у Рівному, святкове меню буде однозначно дорожче, ніж торік. Наприклад, м’ясо і риба - обов’язковий атрибут святкового столу, в середньому подорожчали на 20%.

Станом на початок грудня, для того, щоб зібрати до столу алкогольні напої на будь-який смак потрібно 218 грн. Зокрема, червоне вино коштує в середньому 38 грн., біле вино - 35 грн., коньяк - 60 грн., горілка (0,5 л) - 33 грн., дві пляшки шампанського - 52 грн. Не забудемо і про напої - мінеральна вода (2 пляшки по 1,5) - 10 грн., солодка вода (2 л) - 8 грн., сік (2 л) - 20 грн.

Невід’ємний атрибут всіх часів - салат “Олів’є”, цьогоріч складе фантастичну суму для тих, кому доведеться купувати всі інгредієнти одночасно - 61 гривню. Тому потрібно буде або побігати магазинами у пошуках знижок і акцій, або відмовитися, або… Отож, “Олів’є”: зелений горошок - 9 грн., огірок маринований - 11 грн., ковбаса докторська (300 г) - 15 грн., морква - 1,5 грн./кг, картопля - 2,5 грн./кг, майонез (велика пачка) - 10 грн., яйця - 12 грн.

М’ясо і сир коштують у середньому: яловичина - 50 грн., свинина - 60 грн., ковбаса копчена (палка) - 50 грн., куряче філе - 40 грн., твердий сир (500 г) - 35 грн.

Морепродукти коштують: оселедець - 14 грн., сьомга (350 г) - 32 грн., ікра - 80-110 грн.

Ціни на овочі наразі коливаються на рівні 11 грн. за півкілограма за огірки та помідори. Банка оливок коштує 11 грн.

Чимала ваза фруктів з бананів, мандаринів, апельсинів, ківі та лимонів обійдеться у гривень шістдесят. Можемо додати до цього ще торт “Київський” за 82 гривні, і навіть якщо ви будете пекти солодке власноруч, не факт, що це обійдеться вам дешевше.

Відтак, новорічний стіл у 2013 році середньостатистичній сім’ї обійдеться в середньому у 900 гривень. Зекономити можуть лише вегетеріанці, тому що овочі подешевшали на 10%.

У цілому, продукти, необхідні для новорічного столу, в порівнянні з минулим роком, зросли на 7%. Українці вже почали робити закупівлі для святкування Нового року. І це правильно, адже ціни, наприклад, на м’ясо і якісну ікру з дня на день підуть у ріст. Виявляється, за підрахунками зустріти рік Чорної Змії рівнянам обійдеться недешевою поляною.

13.12.2012Вікторія ГУСАРУК



Рівне-Ракурс №10 від 13.12.2012p. 
На головну сторінку