Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №583 від 27.12.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Скандал

Іподром захопили рейдери?

Іподром захопили рейдери?

Працівники Мирогощанського державного іподрому у відчаї. Адже їхні звернення ніхто не розглядає, отримати свою землю вони не можуть та ще й підприємство на днях хотіли захопити рейдери.

Як переповідали очевидці одній із політичних сил Рівного, захоплювали територію ті ж самі люди, що й Бабинський цукровий завод.

“За словами громадян, до прохідної іподрому прибуло три мікроавтобуси із молодими людьми кремезної статури. Серед них перебувають і Віталій Свинар, що представляє себе як директора підприємства. Працівники іподрому повідомляють, що в нього нібито є всі документи, але він був призначений на цю посаду незаконно. Адже наразі обов’язки керівника виконує заступник директора Олександр Тищук. Приступити до своїх обов’язків Віталій Свинар намагався уже декілька разів та працівники іподрому не допускали його”, - йдеться у прес-релізі РО УНП.

- Те, що сталося на минулих вихідних - це класичний варіант рейдерського захвату. Який відбувся досить цікавим чином. Адже виконуючий обов’язки директора державного підприємства “Мирогощанський державний іподром” Віталій Свинар розмістив в одній із рівненських газет оголошення про втрату печатки іподрому і виготовив дублікат. Тож тепер ми маємо дві печатки Мирогощанського державного іподрому - одна знаходиться у колективу, а інша - у так званого виконуючого обов’язки. Тому ті молодики, які навідувалися до іподрому на днях, на руках мали документи, що засвідчують - вони є працівниками іподрому, - заявив на прес-конференції представник ГО “Правозахист” Ігор ПШЕЮК.

Невдоволені мешканці Мирогощі неодноразово зустрічалися із депутатами Рівненської обласної ради. А останні, у свою чергу, зверталися до Кабінету Міністрів, аби вирішити проблему із розпаюванням земель. Цього вимагали люди, бо земля належить їм по праву.

Вся суть проблеми полягає в тому, що після прийняття Наказу Міністерства аграрної політики від 1 лютого 2011 року “Про реформування ДП “Мирогощанський державний іподром”, господарство почали реорганізовувати, тобто Мирогощанський державний іподром мав би приєднатися до державного підприємства ДП “Конярство України”. Після цього приєднання іподром став би філією без права юридичної особи. Громадян така ситуація не задовольняє, адже тоді вони втрачають і майно, і землю.

Наразі розпайовані ділянки землі повинні отримати 1057 громадян. Та добилися через довгі судові тяганини права на землю лише 23 людини.

Варто наголосити, що для того, аби отримати землю, яка належить громадянам по праву, працівникам доводиться пройти декілька судових засідань та витратити чимало часу, грошей і нервів.

- Наше підприємство хочуть передати до ДП “Конярство України”, хоча конярством ми займаємося лише на 3%. В основному ми займаємося вирощуванням сільськогосподарської продукції, - розповідає голова правління ГО “Селянська спілка “На рідній землі” Віталій КАСЯНЧУК. - Якщо наше підприємство перейде до “Конярства України”, то очевидно, що там відкриваються і шляхи до приватизації. Тобто, можливо, за рік чи за два воно стане приватним і земля - 3,5 тисяч гектарів, що належать людям, можуть опинитися у власності декількох чи взагалі однієї людини. Окрім цього, Віталій Свинар, який не раз хотів заволодіти підприємством, наголосив, що в нашого підприємства вже є власник, народний депутат Володимир Пєхов. Цікаво, як може вийти так, що в державного підприємства вже на сьогоднішній день є власник?

Окрім цього, як повідомляє Віталій Касянчук, до працівників підприємства у суботу 22 грудня завітали гості із столиці - народний депутат Володимир Пєхов, директор “Конярства України” Тетяна Нечипоренко, та представник із міністерства, які закликають робітників Мирогощанського іподрому допустити до виконання обов’язків Віталія Свинаря, а вже після цього проводитиметься розпаювання земель. При цьому ДП “Конярство України” схиляє працівників не до приватизації землі, а до акціонування. Та громадяни такій розкладці подій не довіряють. Їхніми основними вимогами залишаються, передусім, розпаювати землю, а тоді вже працівники згодні об’єднатися і із ДП “Конярство України” та працювати із будь-яким іншим інвестором, що збереже їх підприємство та робочі місця.

27.12.2012Юлія ГОЛИК



Рівне-Ракурс №10 від 27.12.2012p. 
На головну сторінку