Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №583 від 27.12.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Допоможи собі сам

Розтирати снігом не можна

Ознакою відмороження є поява відчуття сильного переохолодження, потім - незначного болю і поколювання. Поступово з’являється побіління шкіри, потім на всій площі відмороженої ділянки вона стає зовсім білою і нечутливою.

За дії низьких температур відбувається пригнічення життєвих процесів у тканинах, а не їх загибель. Загибель переохолоджених тканин наступає при нерівномірному їх зігріванні. При відмороженнях можуть виникнути ускладнення внаслідок швидкого розмноження хвороботворних мікробів у змертвілих тканинах.

Якщо є така можливість, на початкових стадіях ефективні теплі водяні ванни (17-180С) з поступовим підвищенням температури протягом години до 39-400С, в які повністю занурюють кінцівку, що відморожена, і одночасно роблять легкий масаж. Потім накладають чисту пов’язку з товстим шаром вати. Відмороженим кінцівкам треба надати якомога вищого положення.

У жодному разі не можна розтирати відморожену ділянку тіла снігом, бо при цьому посилюється охолодження і травмуються тканини; не варто змащувати її також йодом або будь-яким жиром, тому що це ускладнює подальше лікування. Якщо з’явилась припухлість відмороженого місця або пухирі, то розтирати уражені місця не дозволяється. У таких випадках потрібно накласти стерильну пов’язку з товстим шаром вати, підняти кінцівку якнайвище,постраждалому пос тійно давати гарячий солодкий чай і негайно доправити потерпілого в найближчий лікувальний заклад.

При відмороженні потрібно:

1. Передусім, не допускати швид ке зігрівання ділянок тіла, а саме: поливати гарячою водою та розтирати відморожену шкіру.

2. Якщо відморожені ноги, не слід знімати заледеніле взуття, а потрібно закутати ноги ковдрою або іншим теплим покривалом та терміново доставити постраждалого до лікарні.

О.Мамчур, майстер виробничого навчання навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Рівненської області

27.12.2012



Рівне-Ракурс №10 від 27.12.2012p. 
На головну сторінку