Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №583 від 27.12.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Історія

Німецька дослідниця напише історію українських атомоградів

“Історію радянських і пострадянських атомоградів” напише доктор історичних наук, науковий керівник Інституту Гердера (Марбург, Німеччина) Анна Вероніка Вендланд. Цими днями пані Вендланд відвідала Рівненську атомну електростанцію та місто Кузнецовськ. Візит - попередній. Головна мета - представити проект атомникам, познайомитися з керівництвом станції та налагодити контакти. У 2013 році дослідниця планує приїхати до міста рівненських атомників з кількатижневим відрядженням. За цей час вона планує поспілкуватися з різними поколіннями енергетиків, в тому числі, з ветеранами і молоддю, дослідити архівні матеріали, щоб перейнятися духом поліського атомограда.

Радянські та пострадянські атомогради - явище унікальне, це справжній соціально-культурний феномен, якого немає ніде у світі, - каже Анна Вероніка Вендланд. - Атомоград був останньою урбаністичною утопією Радянського Союзу, проектом ідеального соціалістичного міста. Мене цікавить, як будувалися і розвивалися ці міста-супутники атомних станцій, як сьогодні живуть і працюють атомники”.

Головними темами майбутньої монографії стануть піонерські часи атомної станції і міста, криза, пов’язана з чорнобильською катастрофою і розпадом СРСР, ядерний ренесанс останніх років та пов сякденне життя і робота на тлі цих епохальних подій.

До написання подібної праці пані Вендланд спонукали як науковий, так і особистий мотиви. Вона є спеціалістом з історії Східної Європи. Наприкінці 80-х стажувалася у Київському університеті. Саме тоді її зацікавила так звана “чорнобильська тема”. Пізніше Анна Вероніка познайомилася із багатьма прип’ятцями та навіть відвідала ЧАЕС. Це справило на дослідницю велике враження і саме так з’явилася ідея написати книгу про радянські атомогради. Окрім того, пані Вендланд займається історією техніки, зокрема, ядерної. Щоб краще зрозуміти історію атомників, їхній побут та життя, треба вивчити і техніку, з якою щодня ці люди мають справу, - переконана німецька науковця. У роботі суттєво допомагає і те, що пані Вендланд дуже добре розмовляє українською і російською мовами.

Рівненська АЕС стала першою атомною станцією України, яку відвідала пані Вендланд у ході підготовки до роботи над книгою. Пізніше у планах - візит на Запорізьку АЕС. Загалом же дослідниця хотіла б відвідати усі українські, а також декілька російських атомоградів.

27.12.2012



Рівне-Ракурс №10 від 27.12.2012p. 
На головну сторінку