Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №584 від 03.01.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Реалії

Бюджет-2013: капремонтів не буде

42 “за” - саме стільки депутатів Рівненської міської ради підтримали бюджет на 2013 рік.

877 з половиною мільйонів гривень - така цифра визначає бюджет Рівного на 2013-й рік. Окрім власних надходжень, обласний центр розраховуватиме на 111 мільйонів гривень дотації та 272 мільйони субвенції з державного бюджету.

Окрім цього, депутати виділили 3,2 млн. грн. на ремонт Будинку культури у парку Шевченка, та щоб його закінчити, за словами міського голови, необхідно 16 млн. Також не забули і про фінансування, зокрема, 1 млн. грн. дали на стадіон “Авангард”.

І хоча бюджет обговорювали на профільних комісіях, у депутатів все-таки знайшлися пропозиції та зміни до головного фінансового документу Рівного. Зокрема, депутат Рівнеради Юрій Запорожець запропонував зняти гроші у сумі 400 тисяч із фінансування культових споруд та перенести їх на ремонт дахів, але це рішення не пройшло, так само, як і не пройшли наступні його пропозиції - 300 тисяч з системи димовідведення у 14-поверхівці на Льонокомбінатівській - на ремонт ліфтів у багатоповерхівках. 880 тисяч з ремонту дороги на вул.Б.Хмельницького - на облаштування прибудинкових територій.

Неабияку суперечку викликало питання щодо фінансування газети “Сім днів”. Загалом у бюджеті на 2013 рік було закладено 500 тисяч на комунальну газету, але депутати вважають, що це занадто велика сума, яку можна витратити на більш потрібні речі.

- Ми не можемо постійно так дотувати одну і ту саму газету, тому я пропоную скоротити фінансування вдвічі, - зазначає депутат Рівнеради Віталій ПЕРШОГУБА.

Та з першого разу цю пропозицію народні обранці не підтримали. Але вже пізніше Віталій Першогуба вніс пропозицію скоротити фінансування на 200 тисяч, і “за” проголосувало 28 депутатів. Тож газета отримала всього 300 тисяч, а 200 тисяч зняли в резервний фонд.

- Безумовно, нам би хотілося мати кращий бюджет, і звісно нам шкода віддавати 21 мільйон на делеговані повноваження, - зазначає міський голова Рівного Володимир ХОМКО. - Але ми прекрасно розуміємо, що всі вчителі, які не отримають зарплату, підуть не під вікна Кабміну, а до мене. Бюджет надзвичайно напружений, але принаймні він не гірший, ніж торік. Що ж стосується тих змін, які внесені до бюджету, то вони є не дуже суттєвими. Весь бюджет - 877 мільйонів, а внесли пропозиції лише на декілька сотень тисяч і ці зміни ні на що не вплинуть. Редакції “Сім днів” зменшили фінансування на 200 тисяч. Але на діяльність міста це ніяк не вплине.

Проте основна проблема полягає в іншому, адже вперше видатки на ліфтове господарство, реконструкцію гуртожитків, покращення якості води - повністю не профінансовані, - зазначає Володимир Хомко. - Вперше на це не закладено жодної копійки. Капремонт будинків - 0, на створення ОСББ - 0, на ремонт тепломереж - 0, на заходи з енергоефективності - 0.

Однак міський голова сподівається на перерозгляд бюджету і на зміну ситуації в цілому. Адже про перегляд бюджету країни заявив голова Верховної Ради та Президент.

Окрім цього, наприкінці сесійного засідання стало відомо, що Казначейство проплатило кошти, які затримувалися вже декілька місяців.

03.01.2013Юлія ГОЛИК



Рівне-Ракурс №10 від 03.01.2013p. 
На головну сторінку