Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №584 від 03.01.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#На замітку

Захистіть себе від холоду

Аби почуватися комфортно під час холодів, візьміть на озброєння декілька простих порад. Саме вони допоможуть вберегти організм від переохолодження.

• Перед виходом на вулицю обов’язково треба поїсти. Перша заповідь людини, чутливої до холоду: ні кроку з дому, не поївши вівсянки або гречки. До речі, в холодну пору року можна з’їдати у день на 400 калорій більше, ніж зазвичай. Мерзлякам потрібно переходити на “гарячі” продукти: м’ясо, риба, горіхи, картопля, сир, гарбуз, курага, банани, виноград. Ще допомагають цибуля та хрін, та не забувайте про спеції: імбир, кориця, перець, кмин і часник - вони зігрівають майже миттєво.

• Стежте за градусом напоїв. Справа у тому, що алкоголь на холоді може зігріти лише ненадовго і незабаром організм стрімко почне втрачати тепло. До речі, кава теж не гріє. Краще пити трав’яний чай та гарячий шоколад - улюблений напій багатьох альпіністів.

• Робіть масаж рук та ніг. Думки про холод з’являються, коли замерзають руки або ноги. Щоб врятувати кінцівки від холоду - помасажуйте їх. Робити масаж можна і перед виходом на вулицю, і після повернення до теплого приміщення.

• Необхідно правильно дихати. Легені можуть зігрівати. Взимку дихати потрібно повільно і не дуже глибоко, це заспокоює нервову систему і дозволяє швидше пристосуватися до холоду.

• Забудьте про самотність. Людина, що відчуває себе самотньою, замерзає швидше. Ще ефективніше діють обійми. Частіше притискайте до себе кохану людину.

• Загартовуйтеся - це рятує. Загартовуватися можна і вдома. Покладіть мокрий рушник у морозилку на півгодини, після чого потопчіться на ньому декілька хвилин. Після закінчення процедури відразу вдягніть теплі шкарпетки. Якщо робити це щовечора, ноги звикнуть і стануть менш чутливими до холоду.

• Намагайтеся не нервувати! Стрес діє на наш організм так само, як мороз. При сильному емоційному потрясінні кров відливає від кінцівок і поспішає до мозку. Коли холод і стрес зустрічаються, шанс замерзнути зростає. Навчіться розслаблятися!

• Подейкують, що актори, аби не замерзнути на зимових зйомках, приклеюють на плечі гірчичний пластир. Кров швидко приливає до поверхні шкіри і дає відчуття тепла. Як варіант, можна розтерти ноги антицелюлітним кремом з кайенським перцем. Не гірше за перець діє і горілка. Ще один “утеплювач” - папір. Якщо вам загрожує тривале перебування на холоді, покладіть у взуття паперові устілки.

03.01.2013Валентина КОПЕЛЬ,лікар-санолог обласного центру здоров’я



Рівне-Ракурс №10 від 03.01.2013p. 
На головну сторінку