Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №585 від 10.01.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Виставка

Невідомі роботи Литвина

Невідомі роботи Литвина

Галерея європейського живопису “Євро-Арт” продовжує практику художніх експонувань. На цей раз у її залах розміщено виставку творів відомого місцевого художника, колишнього Голови обласної організації Національної спілки художників України Костянтина Литвина, яскравого представника мистецтва доби соцреалізму.

Перевагою виставки є експонування чималої кількості художніх робіт нещодавно виявлених у майстерні художника. Це, зокрема, твори “малого формату”: пейзажі, етюди, замальовки. Оригінальною видається й серія графічних робіт, виконаних кульковою ручкою, над тематикою якої автор працював, починаючи від 1980 року. Її основою є папір; усі роботи виконані на стандартного розміру аркушах (48х36).

Зачаровує й складова цієї серії, підготовлена на матеріалі сепія, сангіна, графіт чи пастель із мотивами Сходу у своїй основі, створена автором 1972 року. Її майстерність вражає.

У кожного митця упродовж творчого життя завжди збирається і зберігається чимало фрагментів незавершених робіт, етюдів, замальовок тощо, над якими автор працюватиме у подальшому або використовуватиме їх як фрагменти у майбутній творчості. Тож у даному випадку вражені глядачі будуть і серією етюдних робіт, виконаних олійними фарбами на картоні невеличкого розміру (16х11), які, хоча й призначалися, мабуть, для фрагментів окремих, більш масштабних полотен, утім у збереженій формі виступають також, як цілком оригінальні, самодостатні художні твори, здатні викликати відчуття насолоди у відвідувачів. Принаймні у них також присутній ритм життя, його різнобарв’я та глибока філософія природи. А Костянтин Литвин і запам’ятався більшості глядачів як глибокий лірик.

Варто зазначити, що згадані вище види робіт відрізняються високопрофесійним рівнем виконання. Він навіть вищий, ніж це притаманне творчості митця в інших техніках цього ж періоду. Принаймні Литвин-графік увійшов би в історію вітчизняного образотворчого мистецтва, поза сумнівом, як один із провідних митців цього жанру. І хоча експоновані твори загалом ілюструють творчість художника початку 70-х років, тобто років професійного становлення митця, крізь їх призму Костянтин Маркович постає як цілком сформований майстер, що володіє різними художніми техніками. А лірична тема, присутня у творах, що експонуватиметься у залах “Євро-Арту”, переконає відвідувачів у високому художньому потенціалі митців краю, чия творчість припала на 70-ті - початок 90-х років ХХ століття.

10.01.2013Сергій ВИТКАЛОВ



Рівне-Ракурс №10 від 10.01.2013p. 
На головну сторінку