Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №586 від 17.01.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Абетка здорового харчування

Апельcин

Хто з нас не любить апельсини? Смачні, солодкі, яскраві - ці плоди люблять і дорослі, і діти. А чи знаємо ми про їх корисні властивості?

Апельсини, калорії, дієти - ці три слова часто вживаються разом. Чому саме його так часто рекомендують при дієтах? Тому що, коли ми з’їдаємо апельсин, калорійність його невисока, а відчуття насичення триває 2-3 години. Це і корисно, і дуже смачно. Солодкий, соковитий фрукт начебто створений для радості. Деякі властивості апельсина все ще вивчаються. Наприклад, вчені досліджують здатність пектинів, які містяться у шкірці і плодах, зменшувати вміст цукру в крові. Коли ми їмо апельсини, калорії, спожиті нами, не тільки не шкодять фігурі, але і допомагають скинути вагу. Адже в ньому міститься багато клітковини, яка сприяє очищенню кишківника. Але апельсин корисний не тільки для тих, хто сидить на дієті.

Цілющі властивості апельсина відомі ще з середньовіччя. Висушена шкірка застосовувалася при кашлі та застуді, для збудження апетиту. Спиртова настоянка на кірках пропонувалася як засіб проти лихоманки.

У Римі вода з квіток апельсина використовувалася для лікування похмілля і шлункових проблем. Араби застосовували фрукт для лікування пригнічення нервової системи - при апатії, депресії, страхах і дратівливості.

У Китаї апельсини рекомендували при нудоті і шлункових проблемах.

Багато античних і середньовічних лікарів радили з’їдати декілька плодів у день, щоб захиститися від грипу та покращити діяльність кишківника.

Сучасна медицина підтвердила рекомендації стародавніх лікарів.

Цей фрукт містить:

• вітаміни С, В, А і Р;

• мінеральні речовини - кальцій, фосфор, калій;

• у шкірці знайдено декілька видів корисних ефірних масел.

Особливо слід сказати про апельсиновий сік. Цей продукт поліпшує обмін речовин, збуджує апетит, покращує травлення, бадьорить й тонізує. Тим, хто страждає від закрепів або має знижену кислотність шлункового соку, лікарі рекомендують пити сік апельсина. Проте тим, у кого підвищена кислотність, виразка шлунка або дванадцятипалої кишки, треба обмежити вживання цього плоду і соку з нього. У апельсині міститься багато калію, який має виражену сечогінну дію.

Апельсиновий сік часто використовується для профілактики простудних захворювань, для боротьби з вірусами. Для профілактики пародонтозу рекомендується з’їдати апельсин повністю, разом зі шкіркою.

Так що, їжте апельсини і будьте здоровими та красивими.

17.01.2013Тетяна ХВИЛЬ



Рівне-Ракурс №10 від 17.01.2013p. 
На головну сторінку