Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №242 від 01.06.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#З перших уст

Поза політикою і заради діла

Поза політикою і заради діла

Міський голова Рівного Віктор Чайка націлений на конструктивну співпрацю

Про перше інтерв’ю “РР” з новообраним - уже втретє! - міським головою Віктором Чайкою вдалося домовитися лише на суботу. У кабінеті його, як завжди, панував ідеальний порядок. І сам він, - підтягнутий, енергійний, усміхнений, аж випромінював позитивну енергію. От хіба що… Сивини на скронях побільшало. А так - Чайка як Чайка: весь у справах, у планах, у розрахунках, як максимально наблизитися до виконання обіцянок, даних виборцям під час передвиборної кампанії - 2006. Нещодавно, наприклад, брав участь у роботі надзвичайного представницького зібрання - 23-й Генеральній Асамблеї Ради Європейських муніципалітетів і регіонів в м. Інсбруку (Австрія) в числі представників 36-ти інших держав, які, за приблизними підрахунками, представляли близько 2500 міст та регіонів Європи.

- Вразила тематика виступів, - ділиться Віктор Анатолійович. - Адже говорили, здебільшого, не про проблеми міст, а про якість надання послуг населенню.

- І як, на вашу думку, чи далеко нам іще до того рівня?

- Я наведу одну лише цифру: бюджет маленького (порівняно з м.Рівне) містечка Інсбрука у 92 рази перевищує наш місцевий. Фактично, ми живемо в різних вимірах…

- Вікторе Анатолійовичу, але ж вас, наскільки я знаю, ніколи не зупиняла відсутність чи нестача фінансування.

- Безвихідних ситуацій, я певен, у житті взагалі не буває. Зараз, приміром, продовжуємо співпрацю з ПРООН стосовно подальшого соціально-економічного розвитку обласного центру. Відповідний план уже затверджено, найближчим часом визначимо пріоритети. Головним, на моє переконання, є зв’язок між міською громадою і владою. Думка людей - ось що для мене і моєї команди важить найбільше. Саме із цього будемо виходити у своїх діях.

- У вас оновилася команда?

- Першим заступником став директор Рівненського спецкомбінату, депутат Рівнеради від блоку “Наша Україна” Олексій Хмилецький. А всього їх тепер три - із Світланою Богатирчук-Кривко та Сергієм Васильчуком.

- Із Кравчуком, котрий конкурував із вами на виборах, таки попрощалися?

- Так. І справа тут не в конкуренції - я вірив, що люди проголосують за мене. Образливо, що стільки років працював з людиною, котра “тримала камінь за пазухою”. Адже жодного разу ні в особистих розмовах, ні під час нарад я не почув від свого першого заступника зауваження, що, мовляв, неправильно будую бюджетну політику. Все він сприймав схвально. А потім… Що ж до інших посад, - начальників управлінь та відділів, - то на 80 відсотків їх займатимуть ті ж самі люди. Але декого доведеться замінити.

- Мабуть, довелося немало пережити і понервувати за період виборів, чи не так?

- Найбільше допікала та брехня, яка линула з усіх сторін…

- До речі, як складаються стосунки з іншим вашим конкурентом під час виборів - Володимиром Хомком?

- А ніяк. Жодного особистого контакту в нас поки що не було. А потрібно - в інтересах справи, рівнян.

- А ваша нинішня програма дій, треба думати, є продовженням уже розпочатого в минулі роки?

- Авжеж. Продовжуємо відновлення наших доріг. Передбачаємо збільшити темпи будівництва житла. Серйозно займемося очисними спорудами: на це передбачається скерувати 9 мільйонів гривень. І про інші соціальні проблеми думаємо. Так, щойно на нараді в губернатора Віктора Матчука обговорювали проблеми “Комуненергії”: за рік, під егідою так званої “нової” влади, яку уособлював пан Червоній, її борг зріс на 10 мільйонів. Але ситуація не безнадійна. Головне - провести передачу підприємства місту, адже воно стовідсотково обслуговує рівнян. І 95 відсотків скарг жителів обласного центру адресують не в облдержадміністрацію, а сюди, на адресу міської влади. Одним словом, є над чим працювати.

- Чи маєте надію на допомогу обласного керівництва, яке повністю оновилося?

- Обласний центр - це обличчя Рівненщини. Отож, я думаю, разом ми знайдемо шляхи виходу із багатьох проблемних ситуацій. Але я дуже добре усвідомлюю, що за Чайку ніхто працювати не буде. Для мене багато важить розуміння, взаємоповага. Наскільки важко було працювати з попередньою владою, коли чинився відвертий опір усім починанням!.. А на людях як це відображалося! Скільки підприємців нарікали мені під час особистих зустрічей, що не в змозі працювати, коли без кінця шарпають контролюючі структури: КРУ, СБУ, прокуратура, податкова. Люди стали боятися своєї тіні!.. Одна історія з Собчуком, начальником управління житлово-комунального господарства, чого варта! Людина побудувала завод, надзвичайно важливий для області. А його за це - в кутузку! Та в радянські часи за таку роботу щонайменше орден дали б!.. До речі, кримінальну справу й досі не закрито. Але, думаю, тепер, коли черговий аудит (його проводила київська структура) довів, що ніяких зловживань не було, справедливість восторжествує.

- Останнє запитання. Як у нинішніх умовах співвідносяться Чайка і політика?

- Однозначно: Чайка - поза політикою. Але ми працюємо з політиками, залучаємо різні політичні сили до вирішення проблем міста. Мабуть, ви це вже помітили, буваючи на сесіях міської ради. І заступникам своїм я наказав: уся політика, громадська діяльність - у вихідні дні і після роботи.

- До речі, чи правду кажуть, що ви заборонили святкувати на роботі дні народження?

- Так. Привітати людину можна і по телефону. Але ніяких зустрічей, гулянок не повинно бути. Дійшло до абсурду: люди збираються в черги, щоб привітати іменинника, немов паломники. Увечері, після роботи зібратися - інша справа. А ні, то бери відгул, чи день у рахунок відпустки, і - гуляй!

01.06.2006Розмову вела Катерина КОНЄВА



Рівне-Ракурс №10 від 01.06.2006p. 
На головну сторінку