Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №591 від 21.02.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Консультація

Печінка відновлюється тільки під час нічного сну,

або Годинник нашого здоров’я

Уважне ставлення до власного здоров’я під час робочого дня у відповідності з біологічною активністю органів, які мають схильність до якогось захворювання, дозволить уникнути наслідків стресу і надмірних навантажень. Відтак, знання добових ритмів можна використовувати для зниження доз лікарських препаратів, оскільки в період активності організму добре засвоюються навіть невеликі дози. Час лікує - якщо враховувати особливості свого організму.

7-9 година - активність шлунку. Ранок потрібно починати зі сніданку з різноманітних каш, а також страв з овочів та фруктів, а ось від жирної, калорійної їжі краще відмовитися. Обмінні процеси в тканинах ще сповільнені, тому на обличчі можуть бути набряки, їх можна зняти легким масажем.

Уникайте фізичних навантажень, адже в цей час вірогідність серцевих нападів на 70% вища, ніж в інший період доби.

9-11 година - активність селезінки та підшлункової залози. Ситний сніданок після 9 години обтяжує шлунок і викликає почуття втомленості, позаяк шлунок відпочиває. У цей період небажано вживати солодощі, оскільки при підвищенні цукру підшлункова залоза починає активно працювати, щоб знизити його, і з’являється знесилення, а відчуття голоду притупляється лише на короткий термін.

Активна робота селезінки сприяє боротьбі з інфекціями, виробляється велика кількість кров’яних кульок, незмінних помічників у самолікуванні.

Добре працює пам’ять. Мінімальна дія рентгенівського опромінення.

Активізуються обмін речовин і захисні функції шкіри, тому корисно наносити косметичні засоби, які оберігають її від втрати вологи і надмірної дії ультрафіолетового проміння.

11-13 година - активність серця. У цій фазі намагайтеся не перевтомлювати організм фізичними навантаженнями. Мозок працює найбільш продуктивно - найкращий час для прийняття важливих рішень, інтелектуальної діяльності та ділових переговорів.

13-15 година - активність тонкого кишківника. Серцева діяльність і обмінні процеси сповільнюються, ослаблюються захисні властивості організму, активно працює тонкий кишківник, який несе основне навантаження в процес травлення. Найкращий час для обіду, добре перетравлюється і засвоюється білкова їжа.

З післяобідньою втомою і лінню допоможе справитися відпочинок 15-20 хвилин або тиха година, але не більше 30 хвилин, інакше буде зворотній ефект.

В організмі мало статичної енергії, і з волоссям легко проводити різні маніпуляції, наприклад, можна сходити в перукарню.

15-17 година - активність сечового міхура. О 16 годині не шкідливо їсти щось солодке - саме в цей час підшлункова залоза виробляє найбільшу кількість інсуліну, який знижує рівень цукру в крові. У цей час і до 19 години бажано багато пити, особливо напої, які корисні для видільної системи, коли активну фазу сечового міхура змінює фаза нирок.

Працює довготривала пам’ять: можна згадати забуте і добре запам’ятати потрібне. Висока ефективність фізичних навантажень і фітнесу - спортсмени можуть досягати високих результатів.

17-19 година - активність нирок. Гарний час для вечері. Але не варто їсти м’ясо і жирну їжу - вона довго перетравлюється і дає додаткове навантаження на печінку та жовчний міхур.

Шкіра найбільш чутлива до косметологічних процедур, варто робити маски, пілінг та ліфтинг - всі нанесені на шкіру речовини йдуть на користь.

Високий рівень інтелектуальної активності.

О 18 годині печінка ставиться терпляче до алкогольний напоїв.

19-21 година - активний кровообіг. Травні ферменти після 20 години практично не виробляються, і важка їжа не перетравлюється, та залишається в шлунку усю ніч, тому корисно з’їсти небагато фруктів. Після 19 години краще менше пити, особливо перед сном. Какао і молоко особливо шкідливі, завдають більше шкоди, ніж користі, адже нирки не встигають їх переробити.

Більшість дітей у цей час найкраще роблять уроки, в них з’являється інтерес до навчання - це пов’язано з активним кровообігом. Цей час найкращий для масажу.

О 20 годині вечора краще не зважуватися, щоб уникнути засмучення. Адже саме в цей час доби показник буде максимальним.

З цього часу не має бути викурено жодної цигарки аж до ранку - організму дуже важко розкладати нікотин.

21-23 година - загальна акумуляція енергії. Знижується активність усіх процесів в організмі.

23-1 година - активність жовчного міхура. У цей період спостерігається зниження розумових здібностей і концентрація уваги, тому будь-яке навчання неефективне. Робота у нічну зміну особливо небезпечна для тих, у кого проблеми з жовчним міхуром і печінкою, тому що обидва органи не мають можливості розслабитися і отримують велике навантаження.

1-3 година - активність печінки. Печінка відновлюється і очищує організм тільки під час нічного сну. У цей час доби не лише відчутно знижується працездатність людини, а й послаблюється зір, важко розрізняти кольори. Не варто сідати за кермо автомобіля з 2 до 4 години ранку.

О 2 годині тіло виключно чуттєве до холоду - більшість людей мерзнуть.

У тих, хто не спить, можливий стан пригнічення. О 3 годині душевний настрій досягає найнижчої точки. Люди схильні до депресії.

Нікотин і алкоголь особливо шкідливі між 1 та 5 годиною.

3-5 година - активність легень. Люди, які палять, зазвичай кашляють зранку, таким чином організм намагається позбутися шкідливих речовин.

Цікаво, що набагато легше відправлятися в дорогу о 3 годині, ніж о п’ятій.

5-7 година - активність товстого кишківника. Корисно підтримувати роботу кишківника, випивши стакан води кімнатної температури чи поївши сухофруктів.

21.02.2013Галина КАШПЕР



Рівне-Ракурс №10 від 21.02.2013p. 
На головну сторінку