Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №591 від 21.02.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Між минулим і майбутнім

Острозькі поліграфісти

Острозькі поліграфісти

продовжують славні традиції українського друкарства

У приміщенні “Острозької друкарні” усе нагадує про історичну велич стародавнього міста - і старовинні світлини, і картини. З давніх-давен воно згадується в літописах, його оспівують поети і письменники, вивчають історики-краєзнавці. Недаремно на зламі XVI - XVII століть Острог називали “Волинськими Афінами”. За 34 роки свого існування найперша тоді постійна друкарня на українській землі надрукувала 29 книг загальним накладом три тисячі примірників.

- Серед них, - розповідає директор ТзОВ “Острозька друкарня” Юрій САНДАРА, - перший український буквар, перший календар нашої держави, перша поетична збірка, нетлінне Пересопницьке Євангеліє. А неповторна Острозька Біблія по праву вважається шедевром і найвидатнішим поліграфічним витвором Івана Федорова - адже це перше повне видання Біблії в перекладі староукраїнською мовою, над яким працювали 72 перекладачі.

Відтоді в місті не переставали друкувати. Закохані у друкарську справу острожани передавали свою майстерність від покоління до покоління, працюючи в монастирських “папірнях”. І нині їх друкарня знову, як і колись, іменується “Острозькою”. “Це вже не просто назва - це величезна відповідальність”, - переконані її працівники. Повернути Острозькій друкарні давню славу стало справою честі для її нового власника - Спільного українсько-чеського підприємства “PST Україна”, яке інвестувало кошти в реконструкцію її будівлі та впровадження прогресивних технологій.

- Найперше, - зазначив Юрій Сергійович, - технічно переозброїли виробництво. Зокрема, встановили нове поліграфічне обладнання (машини офсетного друку, паперорізальні, надсучасне обладнання для виготовлення друкарських офсетних форм, перфораційно-бігувальний верстат, високопродуктивну дротошвейну машину), організували цех післядрукарської обробки продукції, встановили позолотний прес гарячого тиснення. Впровадження нових технологій дало можливість не лише зберегти трудовий колектив друкарні, а й створити нові робочі місця для робітників таких професій, як художники-дизайнери, фахівці комп’ютерної графіки, копіювальники друкарських форм, машиністи різальних машин, друкарі плоского друку.

У нових історичних умовах колектив друкарні натхненно працює над відродженням друкарських традицій на Острозькій землі. За короткий термін підприємство було внесено до Державного реєстру видавців та виробників поліграфічної продукції. Крім того, з упровадженням повнокольорового друку вдалося швидко освоїти виготовлення нових для друкарні видів продукції: журналів і газет (від 4 до 64 сторінок), книг, брошур і видань релігійної тематики, проспектів, каталогів, плакатів, буклетів, бланків, календарів, візиток тощо. Якість продукції та послуг, оперативність виготовлення й оптимальні ціни приваблюють багатьох організаторів тендерів із постачання поліграфічної продукції.

Найскладніше для маркетологів друкарні - пошук замовників із великими накладами. Проте середні й дрібні замовники тут теж у пошані. Підприємству ніколи не бракувало клієнтів. Острозькі друкарі впевнені, що у першокласних майстрів завжди буде робота. “Головне - висока оцінка нашої праці”, - наголошує директор підприємства Юрій Сандара, показуючи численні нагороди і подяки. Нині зразки продукції нащадків острозьких першодрукарів експонуються у місцевому Музеї книги та друкарства.

ТзОВ “Острозька друкарня”

35800, м. Острог, вул. Академічна, 4.

Тел.: (03654) 2-26-72, 3-00-30; моб. 050-375 63-25;

e-mail: ostrodruk@ukr.net

21.02.2013Олесь ДУБОВИК



Рівне-Ракурс №10 від 21.02.2013p. 
На головну сторінку