Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №592 від 28.02.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Відверто про очевидне

Юрій ВОЗНЮК: “Без боротьби явно не обійдеться”

Юрій ВОЗНЮК: “Без боротьби явно не обійдеться”

Здається, тільки учора ми голосували за новий склад Верховної Ради, і ось політики різних напрямків заговорили всерйоз про розпуск новообраного парламенту та позачергові вибори. Пристрасті навколо цього питання досягли своєї точки кипіння минулого тижня, але все закінчилося розблокуванням Ради і поновленням її нормальної роботи. Про суть конфлікту та його наслідки для життя України автор попросив розповісти депутата Верховної Ради по 153 округу Юрія Вознюка.

- Чи треба було опозиції вдаватися до такого крайнього заходу, як блокування роботи Верховної Ради?

- Справді, метод крайній, але чим він був викликаний? З каденції у каденцію ми спостерігаємо одну й ту ж картину в сесійній залі - напівпорожні депутатські місця і цифри на табло для голосування, з яких видно, що зареєстровані майже усі народні обранці. Тобто, значна частина депутатів, насамперед з правлячої більшості, банально здавали картки для голосування своїм керманичам і займалися усім чим завгодно, окрім прямих обов’язків. При цьому вони продовжували користуватися усіма привілеями свого статусу, перетворившись таким чином у пародію на законотворців. Цю ганебну практику потрібно було припинити. Саме тому ми, опозиційні депутати, з першого ж дня роботи парламенту вимагали простої і зрозумілої усім нормальним людям речі - голосувати у парламенті мають депутати, а не їх здані “бригадирам” картки. Задля цього ми і змушені були піти на такий крок, як блокування роботи Верховної Ради. Нас залякували можливим розпуском парламенту та достроковими виборами. Ми відстоюємо інтереси виборців і тому були готові піти ще раз на вибори вже за декілька місяців. Влада це зрозуміла і мусила піти на поступки. Віднині депутати перед початком пленарних засідань мусять письмово реєструватися і їхня присутність у сесійній залі контролюватиметься. Картки тих, хто це не зробив, блокуватимуться і не зможуть брати участі у голосуванні. Мало того, якщо депутат запізнився, то він для того, аби взяти участь у роботі Ради, мусить попросити у спікера слова і особисто засвідчити, що він готовий займатися законотворчою роботою. Таким чином, ми, представники опозиції, захищаємо право виборців бути впевненими, що ті люди, яким вони довірили представляти свої інтереси у парламенті, справді в ньому працюють.

- Юрію Володимировичу, наскільки, на вашу думку, нинішній склад парламенту є працездатний?

- Нинішній склад парламенту, безумовно, є кращим, ніж минулий, насамперед, через наявність згуртованої, боєздатної опозиції. Але більшість належить правлячій партії - Партії регіонів і президенту Віктору Януковичу, тому працездатним цей парламент назвати важко. Ми не можемо і не будемо підтримувати ті закони, які хоче проштовхнути ця більшість, аби збільшити прибутки олігархічних кланів. З іншого боку, за ті закони, які йдуть на користь громадянам України, ми голосуватимемо. Приклад - закон про євроінтеграцію, який підтримали як провладні фракції, так і опозиція.

- Чи можливі надалі у стінах парламенту конфлікти на кшталт нинішнього?

- На жаль, можливі, бо перетворення Верховної Ради на орган вищого представництва народу, який приймає закони, потрібні усім громадянам держави, справа важка. І без боротьби на цій дорозі явно не обійдеться.

28.02.2013Володимир КОНЄВ



Рівне-Ракурс №10 від 28.02.2013p. 
На головну сторінку