Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №593 від 07.03.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс подій

“Росія заробляє шалені гроші на книговиданні,

а наші українські видавництва лежать”

Нещодавно у читальному залі Рівненської обласної бібліотеки для молоді відбулася презентація книги “Лицар і смерть: Дума про гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного” доктора філософських наук, проректора Національного університету “Острозька академія” Петра Кралюка. Члени Спілки письменників Рівненської області Євген Шморгун авторитетно зазначив, що цей твір - вельми сучасна річ.

- Я написав книгу про неоднозначну особистість - Петра Конашевича-Сагайдачного. Але, напевно, в українській історії немає однозначних фігур, - зазначив Петро КРАЛЮК. - Взагалі, шкода, що українці так мало читають. За кордоном, наприклад, у Німеччині та Польщі, у самих центрах міст - величезні книжкові супермаркети. За всієї своєї універсальності Інтернет не може змінити живу книгу.

Про що ж остання книга Петра Кралюка?

...Після смерті Петра Конашевича-Сагайдачного, одного з найвидатніших українських полководців, Митрополит Іов Борецький доручає ректорові Київської братської школи Касіяну Саковичу та його учням написати жалобні вірші на погребіння гетьмана. Під час цієї роботи перед їхніми очима проходить усе життя видатного полководця, його непрості стосунки з владою Речі Посполитої та козаками. Водночас ректор і учні міркують про сенс людського життя та смерть.

Символічно, що розділ “День останній. Погреб” закінчується словами Сенеки: “Пам’ять про великих людей має для нас не менше значення, аніж їх жива присутність”.

Наприкінці зустрічі Петро Кралюк у відповідь на запитання, як стимулювати розвиток вітчизняного книжкового товаровиробника, сказав:

- Мають існувати державні програми для українських авторів та видавництв, їм повинні давати пільги. У той час, як українське видавництво “Фоліо” фактично лежить, Росія заробляє на книговиданні шалені гроші. Після продажу газу, нафти та зброї російські книги стоять на 4 місці як джерело прибутків.

07.03.2013Ігор КОВАЛЕНКО



Рівне-Ракурс №10 від 07.03.2013p. 
На головну сторінку