Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №593 від 07.03.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Невесела “веселка”

Індикатор – нігті

Одним з індикаторів здоров’я є колір нігтів, який може багато що розповісти:

• Мають блідий вигляд

З віком нігтьова пластинка стає світлішою у будь-якої людини. Але якщо вам ще немає 30 років, а ваші нігті несподівано зблідли, це може сигналізувати про початок одного з таких захворювань: анемії, серцевої недостатності, захворювання печінки, недоїдання.

• Мають білий колір

Якщо у вас білі нігті з темними лунками, відвідайте лікаря і здайте аналіз крові на печінкові ферменти. Гепатолог може виявити хвороби печінки, зокрема, гепатит.

• Мають жовтий колір

Пожовтіння нігтів найчастіше буває при різноманітних грибкових інфекціях. При цьому нігтьова пластинка може товщати і кришитися, а лунка і корінь нігтя - скривлюватися. Поява жовтизни може сигналізувати і про серйозні внутрішні проблеми вашого організму - хвороби щитовидної залози або легенів, діабет, псоріаз.

• Мають блакитний колір

Голубуватий відтінок нігтьової пластини може означати, що організму не вистачає кисню. Таке буває при інфекціях легенів, наприклад, пневмонії. Ледве помітний блакитний відтінок нігтів з’являється також у хворих на діабет.

• Мають нерівності

Якщо поверхня нігтя хвиляста і зрита ямками, це може бути ранньою ознакою псоріазу або хвороб суглобів, артритів. При цьому поверхня нігтя знебарвлена, а шкіра під нею червонувато-коричнева. У 10% випадків перші ознаки псоріазу стають помітні саме на нігтях.

• Тріснуті

При сухих, ламких нігтях, на яких часто бувають тріщини, дерматологи рекомендують перевіряти стан щитовидної залози. А ось постійні тріщини або розшаровування краю нігтя разом з жовтим відтінком нігтьової пластини частіше говорять про грибкові інфекції.

• Мають темні смужки

Якщо на ваших нігтях або під ними з’явилися темні лінії, терміново йдіть до лікаря. Іноді такі смужки утворює меланома, один з найнебезпечніших видів раку.

• Обкусані

Поява звички обгризати нігті може бути однією з ознак збільшеної тривожності або наслідком стресу. Відмовитися від обкушування нігтів не можуть люди з компульсивними розладами.

• Оточені почервонілою кутикулою

Це можуть бути вовчак, туберкульоз шкіри або інші проблеми сполучної тканини.

07.03.2013Віра УЗНІЧЕНКО



Рівне-Ракурс №10 від 07.03.2013p. 
На головну сторінку