Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №594 від 14.03.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Продовжуючи тему

Дивися, хто кашляє

Страшно стає жити, коли дізнаєшся статистику захворювань на небезпечні інфекційні хвороби, а коли розповідають про екологічну та інфекційну ситуацію в цілому, то взагалі страхаєшся щораз від почутого кашлю... Це може бути туберкульозник!

До особливо небезпечних хвороб включені - чума, холера, натуральна віспа, жовта гарячка, сказ, орнітоз, сибірка та ще низка страшних найменувань, які можуть призвести до тяжких наслідків.

У 2012 році в місті Рівне зареєстровано 118 випадків туберкульозу, хвороба Лайма (укус кліща) - 19, а також найбільше - лептоспірозу (хвороба, що передається через укуси гризунів) зафіксовано на Здолбунівщині.

- Неблагополучною наразі залишається ситуація з туберкульозом. Ми зареєстрували два випадки цієї хвороби серед дітей, - зазначає головний державний санітарний лікар міста Рівне Юрій РОМЕЦЬ. - Із всіх випадків, що діагностовано торік, 48% хворих мали відкриту форму туберкульозу, тобто це люди, які є розповсюджують інфекцію. 72% осіб із вищезазначеним захворюванням нам вдалося госпіталізувати, а з активним туберкульозом у лікарнях перебуває лише 58%, тобто 42% людей з активною формою вештається вулицями міста.

А тим часом оптимізація протитуберкульозних закладів області продовжується… Хоча, за словами голови Рівненської ОДА Василя Берташа, до закриття будь-якого медичного закладу посадовці підходять дуже уважно. “Звичайно, ніхто так швидко закривати туберкульозний диспансер в Острозі не буде. Спочатку ми з’ясуємо скільки там працює лікарів, яку ми їм зможемо запропонувати альтернативу, скільки там лікується хворих. Тож доки ми не зважимо всі за та проти, доки не обговоримо цю проблему з фахівцями, з самими працівниками, на сесії обласної ради ніхто остаточних рішень не прийматиме. Коли ми побачимо, що заклад справді потрібно закривати - переконаємо в цьому людей. Вони повинні самі зрозуміти, що лікарню слід закрити, тоді ми й вживатимемо конкретних заходів. Я вам гарантую, що якщо заклад справді буде закриватися, ми проведемо громадські обговорення, в яких кожен зможе взяти участь, і лише тоді приймемо остаточне рішення”.

Окрім того, через нерегулярне постачання БЦЖ-вакцини до пологових установ міста щеплено лише 93,2% новонароджених.

- В умовах економічної кризи, незадовільного стану комунального господарства, постійного забруднення відкритих водоймищ одним із прогнозів є можливість виникнення холери в Україні. У 1999 році в Миколаєві через кільку було зареєстровано чимало випадків холери. І вже з того часу по країні реєструвалися поодинокі випадки цього захворювання. У Рівному ми постійно стежимо за ситуацією забруднення водойм і вищезазначеного захворювання в нас не виявлено, - зазначає Юрій Ромець.

Щорічно в теплу пору року Держсанепідемслужбою здійснюються лабораторні дослідження на наявність збудника холери у відкритих водоймах. У 2012 році проведено 48 досліджень, у чотирьох пробах води виділений нетоксигенний збудник холери, та він не шкодить здоров’ю людей.

14.03.2013Юлія ГОЛИК



Рівне-Ракурс №10 від 14.03.2013p. 
На головну сторінку