Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №594 від 14.03.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Гірка правда

На Рівненщині цукру не буде?

На Рівненщині цукру не буде?

Так вже склалося в нашому сучасному світі, що аби мати хліб і до хліба, потрібно не лише працювати не покладаючи рук, а й шукати тих, хто оцінить твою працю і заплатить за неї.

Тож, простому селянину, який трудиться на власній землі, потрібно виростити картоплю, буряк, зернові та іншу продукцію, та ще й знайти, хто її купить. А якщо й знаходять покупця, то віддають товар за безцінь, аби тільки у погребі не пропав. Адже про ринки збуту в нашій країні ніхто не думає. Набагато простіше завести гречку з Китаю чи картоплю з Єгипту та набити свої гаманці, ніж підтримати власного виробника.

На Рівненщині така ситуація постає ще більш гостро. Адже за декілька тижнів потрібно засівати поля, зокрема, цукровим буряком, а дівати його буде-то нікуди. Не жарт посіяти та виростити, а що ж робити далі. Серед населення почали ширитися чутки, що два потужних цукрових заводи - Бабинський та Дубенський, перебувають на межі закриття.

Невже аграріям нашої області для того, аби здати цукровий буряк, доведеться возити свою продукцію до сусідів? Чи функціонуватимуть на Рівненщині цукрові заводи у звичному режимі і чи зміниться цінова політика, ми й намагалися з’ясувати.

Отож, розпочнемо із самих підприємств, зокрема, Бабинського цукрового заводу.

Нагадаємо, що минулоріч у березні підприємство намагалися захопити рейдери. Суть конфлікту полягала у тому, що компанія “Інсеко” заборгувала двом банкам 80 мільйонів доларів, з них 60 мільйонів - “Дельта Банку” і 20 - “ЗЛАТОБАНКУ”. У результаті банки не змогли домовитися із власниками компанії, а все обладнання підприємства опинилося під заставою у двох різних фінустановах. Робота на підприємстві була припинена, а сам цукровий завод мав всі перспективи більше ніколи не запрацювати.

Проблема вирішилася після того, як “ЗЛАТОБАНК” погодився продати свою частину акцій “Дельта Банку”, тож тепер підприємство стало власністю “Дельта Банку”. Власники Бабинського цукрового заводу повідомляють, що всі проблеми вирішено і підприємство у стовідсотковому режимі готується до нового виробничого сезону.

Як повідомляла тоді влада, жителі Корецького, Гощанського, частково Острозького і Рівненського районів матимуть можливість свій вирощений урожай буряка переробити на Бабинському цукровому заводі і цим самим зберегти свої кошти та працю.

- Ми щороку намагаємося допомогти фермерам, аби ті могли здати цукровий буряк та отримати цукор. Функціонування заводів - це не лише додаткові надходження до бюджету нашої області, а й робочі місця для громадян, - наголошував голова облдержадміністрації Василь БЕРТАШ.

Наскільки ця проблема вирішилася, ми звісно зможемо побачити лише із початком сезонних робіт. Та тепер постає зовсім інша проблема - цінова політика. Міністр агропромисловості і продовольства Микола Присяжнюк під час брифінгу в Кабміні заявив, що закупівельні ціни на цукор можуть знизитися, оскільки немає економічної мотивації збільшення оптового попиту на цукор.

Наразі оптова ціна цукру 4 грн. 20 коп., і вона є занадто низькою, проте у Міністерства, за словами Миколи Присяжнюка, немає жодних важелів для того, щоб вплинути на ситуацію. Як же ж це вплине на жителів Рівненщини? Все елементарно - аграрії просто опиняться у колосальних збитках - ціна низька та й збувати продукцію нікуди.

- Нещодавно ми були на зустрічі з Кабінетом Міністрів, на якій озвучили низку проблемних питань, які має наша область. Тож під час бесіди з Міністром агропромислового комплексу, ми підняли проблему наших цукрових заводів, - зазначає голова облдержадміністрації Василь Берташ. - Для того, аби підприємства працювали, потрібно усунути низку проблем, одна з них - це цінова політика. Зараз ціну на цукор встановлює Кабмін. Сьогодні кожен інвестор має на меті отримати прибуток. Якщо ж підприємство працює у збиток, ні про який прибуток і не може йтися. Тому питання щодо нормального функціонування заводів ми підняли, і вже 27 березня на наступній зустрічі з Кабінетом Міністрів повинні отримати чітку відповідь від урядовців, як можна вирішити посталі проблеми.

Що ж стосується Дубенського цукрового заваду, то його працівники взагалі у відчаї. За словами людей, обладнання з підприємства просто вивозять по частинах на металобрухт.

- Я особисто спілкувався з директором Дубенського цукрового заводу Юрієм Романовським і хочу наголосити, що наразі ніхто завод не закриває і обладнання не вивозить. Ми ж у свою чергу докладемо зусиль, аби завод і надалі працював, - зазначає Василь Берташ.

Між іншим, торік на Рівненщині станом на кінець листопада зібрали майже 700 тисяч тонн цукрових буряків при середній врожайності 374 центнери з гектара. Місцеву сировину переробляли на двох цукрозаводах Рівненщини. А от як складеться ситуація цьогоріч, наразі невідомо. Адже чи працюватимуть заводи у нормальному режимі, ніхто гарантувати не може, тому громадянам, як завжди залишається сподіватися лише на себе.

14.03.2013Юлія ГОЛИК



Рівне-Ракурс №10 від 14.03.2013p. 
На головну сторінку