Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №595 від 21.03.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Абетка здорового харчування

Аронія

Аронія

Bикористовують плоди. Вони містять антоціани, флавоноїди з Р-вітамінною активністю, органічні кислоти, вітаміни С, Е, РР, каротиноїди, цукри, дубильні речовини, вітамін В2, фолієву кислоту, мікроелементи (фтор, йод, мідь, залізо та ін.).

Лікувальні властивості: гіпотензивний, протисклеротичний, вітамінний, кровоспинний, спазмолітичний, протизапальний, капілярозміцнювальний, сечогінний, жовчогінний засіб.

Чорноплідна горобина корисна при гіпертонічній хворобі перших двох стадій. Органічні сполуки йоду, які містить аронія у великій кількості, здатні виводити з організму надлишок холестерину. У ній є речовини, що впливають на центральну нервову систему. Препарати, виготовлені з чорноплідної горобини, мають високу капілярозміцнювальну активність. Через високий вміст вітаміну Р їх рекомендують при геморагічних діатезах, тиреотоксикозах, гломерулонефритах, кровотечах різного походження, під час лікування антикоагулянтами.

Сік, плоди аронії зрівноважують процеси збудження й гальмування в головному мозку і знижують емоційну неврівноваженість. Але аронія має і недолік - незначний вміст аскорбінової кислоти. Тому для лікування гіпертонії та атеросклерозу рекомендують вживати плоди аронії в суміші з плодами шипшини або чорної смородини, багатих на вітамін С. Біофлавоноїдоактивні речовини, які містяться в горобині, мають здатність нейтралізувати й виводити з організму радіоактивний стронцій.

21.03.2013Тетяна ХВИЛЬ



Рівне-Ракурс №10 від 21.03.2013p. 
На головну сторінку