Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №595 від 21.03.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Заздалегідь

ПІДГОТОВКА до весни

ПІДГОТОВКА до весни

Все йде своєю чергою і одна пора року змінюється іншою. Разом з тим, змінюємося і ми. І вже не так сильно хочеться, закутавшись у теплий плед, провести залишок трудового дня перед телевізором. А перші промені сонця після довгої зими пробуджують у кожної з нас прагнення бути привабливою і бажаною.

Але одного бажання виявляється не достатньо, адже за довгі зимові місяці в організму вже практично не залишилося сил на радощі життя. До найпоширеніших ознак ослаблення організму належать: слабкість, швидка стомлюваність, часті зміни настрою, а також регулярні простудні захворювання, які бувають викликані звичайними протягами. Тому для того, щоб зустріти весну у всеозброєнні, потрібно організм до неї підготувати заздалегідь.

Причини весняного нездужання

Звичайно, коли природа перебуває на стику сезонів і переходить у нову фазу, людина відчуває стрес, пов’язаний з порушенням біоритмів організму, який у свою чергу призводить до порушення діяльності всіх органів і систем.

Прояви весняного нездужання

Незважаючи на те, що календарна весна починається в березні, у нашій країні через географічне розташування це відбувається зазвичай трохи пізніше - ближче до квітня. І саме в цей час ми починаємо гостро відчувати занепад сил, апатію, нудьгу, дають про себе знати перепади настрою, накопичена втома, неврози і навіть депресивні стани. Але, як нібито цього нам мало, загострюються ще й всі хронічні захворювання. Саме тому ранньою весною особливо страждають сердечники, гіпо- і гіпертоніки, люди, хворі на ревматизм, ниркові недуги, печінкові та хвороби дихальних шляхів, шлунково-кишкового тракту, а також схильні до безсоння і мігрені. І не дарма кажуть, що як жінка себе почуває, так вона і виглядає, ось і “радує” нас відображення у дзеркалі темними колами, мішками під очима, змарнілим поглядом і посірілою шкірою.

Способи підготовки

до весни

Основним моментом підготовки організму до весни є, як не банально, зміна способу життя. Що дуже логічно, тому що змінюється і оновлюється вся природа. А значить, з-під пледа доведеться все ж вилізти і почати проводити більше часу на свіжому повітрі, пам’ятаючи про те, що прогулянка “з роботи - по магазинах - додому” не зараховується. Тому з загазованих вулиць доведеться перебратися хоча б у парк. Потрібно пам’ятати, що дуже важливий для жінок вітамін D виробляється організмом тільки на сонці. А це ще одна причина вийти на прогулянку під перші весняні промінчики, щоб отримати бажаний вітамін D, це те, що саме завдяки йому організм засвоює кальцій і захищається від страшної хвороби сучасних жінок - остеопорозу.

Наступною складовою процедури підготовки до весни є фізичне навантаження, тут вже політ вашої фантазії нічим не обмежений. Головне, щоб сидячий спосіб життя був змінений на активний, а що саме ви робитимете - ранкову або дихальну гімнастику, займатиметеся йогою, плаватимете, танцюватимете чи гратимете в баскетбол, вирішувати вам.

Важливим є і повноцінний нічний сон, у середньому він повинен становити 8 годин, хоча деяким буває достатньо і шести, а хтось висипається тільки за дев’ять. Така різниця пов’язана з різними потребами організму кожної людини.

Крім того, слід звернути увагу на повноцінне харчування, тобто багате вітамінами і мікроелементами, а не жирами та вуглеводами. Зменшення кількості споживаної їжі, і збільшення рідини буде дуже до речі. Також рекомендується утриматися від важкої м’ясної, гострої і жирної їжі, міцних алкогольних напоїв.

Важливо, щоб зміна меню не сприймалася нами, як чергова дієта, а значить виснажлива і несмачна, для максимальної користі процес повинен приносити задоволення, тоді організм краще засвоюватиме необхідні йому елементи і надбає стійкість до весняних хвороб, а також зміцниться його загальний стан.

У весняне меню розумно включати морепродукти, а якщо м’ясо, то куряче; бобові; волоські горіхи; яблука; буряк, а коли з’явиться, свіжу зелень і страви з кропивою (салат, щі); пити найкраще чисту воду або компоти (з сушених фруктів і ягід).

Однак при тому, що все вищесказане дуже важливо і допоможе підготувати організм до весни, не можна забувати про відчуття, здатне перетворити будь-яку людину - кохання. Адже саме з приходом весни так хочеться любити і бути коханим.

21.03.2013



Рівне-Ракурс №10 від 21.03.2013p. 
На головну сторінку